Tripod (Üçayak) Nedir ? Ne İşe Yarar ?

Tripod (Üçayak) Nedir ? Ne İşe Yarar ?

İlk fotoğraf makinemizi alırken mutlaka yanında alınması gereken fotoğraf ekipmanlarından biri olan tripod bir çok fotoğraf çekiminde fotoğrafçının hayatını kurtardığına şahitlik etmişliğim var. Elbetteki olmazsa olmaz bir ekipman değildir tripod ama özellikle, ışığın yetersiz olduğu durumlarda, uzun pozlamalar da ve netliğin çok önemli olduğu ayrıntılı fotoğraf çekimlerinde gerçekten çok büyük önem arz eder tripod.

ucayak-tripod-birkarefotograf-7

Fotoğrafçının en önemli yardımcı ekipmanı tripoddur. Üç ayak üzerinde yere basan ve makinemizin altına bir vidalama sistemi ile takılan tripodlar amatör kullanıcı için ve profesyonel kullanım için değişik ebadlarda ve çeşitli malzemelerle üretilmektedir. Her ne kadar amatör kullanıcı bile olsanız, makinenizi emanet edeceğiniz tipodunuzun sağlamlığı çok önemlidir.

ucayak-tripod-birkarefotograf-2

Dengeli durmayan bir tripod makinenize zarar verebilir. Ayrıca makinenizin ağırlığını taşıyamayan bir tripod sallantı neticesinde fotoğrafınızın kalitesini de düşürecektir. Bunun için tipod satın alırken makinenizi tripoda bağlayarak test etmenizde yarar vardır. Tripod un en önemli fonksiyonu düşük ışık koşullarında düşük enstantene kullandığımız durumlarda(ör.1/15) elimizdeki titremeleri önlemektir. Bu sayede makinemizi tipoda bağlayarak 30sn bile pozlama yapsak, net bir fotoğraf elde edebiliriz. Bunun için ayrıca kablo denklanşör, ya da uzaktan kumanda gibi tetikleyiciler kullanarak,makinemize el sürmeden uzun pozlamalar yapılabilir.

ucayak-tripod-birkarefotograf-8

Tripodun diğer bir faydası da daha doğru bir kadraj sağlamaktır. Makinemiz tripoda bağlı iken daha dengeli durduğundan fotoğrafımızda ufuk çizgisi gibi düz olması gereken yerler ya da bir mimari eser daha düzgün fotoğraflanabilir. Tripodların kullanım amaçlarından bir diğeri de fotoğrafımızdaki keskinliği arttırmaktır. Gün ışığı ya da yeterince aydınlatılmış alanlarda bile netliği arttırmak için kısık diyafram kullanmak gerekir. Çünkü kısık diyaframlarda net alan derinliği artar. Bu durumda pozlamayı dengelemek için düşük enstantene kullanmak gerekir. Makinemizi böyle bir durumda tripoda bağlayıp en kısık diyaframa (ör.22) getiririz. Enstantenemizi de o oranda aşağı çekeriz. (ör.1/20) Bu sayede fotoğrafımızın netliği ve keskinliği artar.