Hafıza Kartı ve Tripodlar

Tripod nedir? Tripod seçimi ve kullanımı

Fotoğraf makinemizi veyahut kameramızı bir dengeye alarak sabitlememizi sağlayan 3 ayaktan oluşan alete tripod adı verilir. Profesyonellerin olmazsa olmazıdır tripod. Bu yazımda her fotoğrafçının temel ekipmanlarından birisi olan tripod konusuna değinmek istiyorum. İster uzun pozlama, ister düşük ışık, isterse de gece çekimi için olsun, tripod fotoğrafçıların olmazsa olmazları arasında kesinlikle yer alıyor.

Tripod kelime olarak “üç ayak” demektir. 3 ayak hususunun öneminden bahsedecek olursak; 4 bacaklı bir masanın bir ayağı kısa olsa o masa sallanır, ancak masa 3 ayaklı olsaydı, bir ayağı kısa bile olsa sallanmazdı.

Genellikle titreşimin istenmediği video çekimleri ile netliğin önemli olduğu manzara fotoğrafları, mimari fotoğraflar, az ışıklı ortamlar, gece çekimleri, uzun pozlama ve zaman-atlamalı (time-lapse) çekimlerde net görüntü alabilmek için veya makro çekerken focus stacking yapabilmek için tripod kullanmamız gerekmektedir. Tripodlar kolay taşıyabilmek için açılıp kapanır şekilde -çubuk anten gibi- yapılmaktadır.

Tripod alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle tripodu ne için kullanacağınıza karar vermelisiniz. Panning veya 360 derece iç mekan çekimi gibi çekimler yapmayacaksanız, mafsallı başlık (ballhead) almanızı öneririm. Çünkü çekim yaparken kadraj ayarlama işini -dikey/yatay çevirmeyi bile- tek bir mandala basarak yapmanıza olanak sağlar. Mandala basarak makinenizin bakış istikametini değiştirirsiniz, mandalı bıraktığınız anda sabit kalır. Klasik başlıklar size ancak 3 farklı vidayı (aşağı-yukarı ayarı, sağ-sol ayarı, eğim ayarı) gevşetip, ayarlayıp sonra sıkıştırarak kadrajı ayarlama olanağı sunar. Bu işlem oldukça uzun sürmektedir.

Zorunlu olarak set olarak almanıza gerek yok. Başlık ile gövdeyi farklı alıp en uygun çözüm için birleştirebilir, veya bir gövde ile 2 başlık da kullanabilirsiniz. Tripodun gövdesi inşaatın kolonları olacaksa başlık da binanın işlevi ve fonksiyonudur. Başlık seçimi yapacağınız işe göre çok farklıdır. 360 derece çekim, pan, video, gimbal, ballhead gibi farklı tür başlıklar bulunmaktadır. Ayrıca L-bracket, focusung rail, monorail, slider, camera slider, motion colntroller gibi aparatları da ileride eklemeniz mümkün.

Materyal kalitesine ve özellikle eklem yerlerinde kullanılan plastiklere dikkat edin. Bazı ürünlerde çok adi plastik malzeme kullanılmakta ve birkaç kullanımda bile bu plastikler kırılmaktadır. Kapalı ve açıkken yüksekliğine bakın. Kapalı iken yüksekliği daha çok taşıma kolaylığı açısından, açıkken yüksekliği ise çekim açısından değerlendirilmelidir.

Ağırlığa kesinlikle dikkat edin. Tripodlar genelde ekonomik olması için alüminyum alaşım olsa da, daha hafif ve pahalı olan karbon-fiber modeller ve hatta ahşap modeller de var. Uzun süre tripod ile gezecekseniz pahalı olan diğer iki seçeneğe yönelmeniz sizi bel ve sırt ağrılardan kurtarabilir. Sadece stüdyo içinse ağırlığın bir önemi yok.

Bununla birlikte tripodun ağır olmasının bir avantajı da var. Ağır tripodlar rüzgarda daha az sallanır. Bu nedenle rüzgardan etkilenmemek istiyorsanız tercih edilebilirsiniz. Ya da alternatif olarak hafif bir tripod alıp çekim esnasında kum torbası veya ekstra ağırlık kullanırsınız. Bazı tripodlarda ağırlık asmak için kanca bulunmaktadır. İlave olarak doğa fotoğrafçılığında kullanılan çivili ayakar da makinenin sallanmasını veya devrilmesini engelleyebilir.

Kendinize ağırlık etmek istemiyor ama yine de tripodsuz kalamam diyorsanız eğlenceli ve seyahat için hafif ve kullanışlı mini tripodlar mevcuttur. Bunların en ideali ise Gorillapod’dur. Kıvrılabilen bacaklarını istediğiniz yere dolayabilirsiniz.

Önemli bir başka ağırlık konusuna değinmek istiyorum. Makinenizin ağırlığı tripodun taşıma kapasitesinin altında olmalıdır. Tripod 3 kg’a göre yapıldıysa bir gövde ve 70-200 lensi takınca taşıyamaması gayet normaldir.

Tripodu taşımanız için sünger destekli bir kılıf veya tekerlekli taşıma çantası alıp almama konusu tamamen kişisel tercihinize veya bütçenize bağlı bir durum. Çantalar ayrıca çarpma, düşme ve çiziklere karşı kısmi koruma sağlar.

Uçağa tripodla binmek sorun olabilir -tenis raketini bile almıyorlar- Ben hiç denemedim; ancak kırılacak eşya olarak etiketletip elden götürmelerini sağladım. Buna rağmen indiğimde tripodun kafası gövdeden ayrılmıştı. Bu da etiketlere kimsenin dikkat etmediğini gösteriyor.

Müzelerde ve ören yerlerinde genellikle tripod kullanımına otomatik olarak karşı çıkıyorlar. Yurt dışında kapalı alanlarda tripod yasağının temel nedeni birinin ayağının tripoda takılıp düşmesi ve işletmeye dava açması korkusu. Bizim ülkemizde ise bu yerlerdeki çekimler ya birilerine peşkeş çekilir ya da buradan rant sağlanır, fotoğraf tamamen ticarete dökülür. Neden yasak olduğunu bilmeseler de güvenlik görevlilerinin hepsi bu konuda iyi tembihlenmiş. Elinizde tripod olunca sizi profesyonel fotoğrafçı -bu işten para kazanan kişi- olarak görüyorlar, ama tripod yoksa istediğiniz kalitede ekipmanla çekim yapabilirsiniz. Hatta fasülye çantası bile kullanabilirsiniz. En azından Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı yerlerde böyle. Belediyelerin işlettiği tesislerde durum daha da keyfi. Belediye fotoğraf makinesini de tamamen yasaklamış olabilir.

Olabilecek en profesyonel sonuç için tripod da yeterli olmaz. Düşük ISO, tripod, kablolu/kablosuz deklansör, iyi diyafram ayarı, ayna kilitleme (mirror lock up) gibi özelliklerin tamamını birleştirerek en net fotoğrafları çekebilirsiniz.

Monopod (veya unipod) ise tek ayaklıdır. Uzayıp kısalabilen, anten gibi bir çubuktan oluşur. Çekim hareketli ise, tripod yasaksa veya bizi kısıtlayacaksa monopod kullanılır. Ayrıca ağır olan makine ve objektifi taşımak yorucu olacaksa -200 mm f2 lens gibi- tercih edilir. Tripoda göre daha kolay sağa sola taşınabilir. Sağa sola, öne, arkaya eğilebileceği için esneklik sağlar. Müze gibi dar alanlarda ve loş ortamlarda tripod ile çalışamadığınızda kullanılabilir. Tripod müzelerde yasak olsa da bazen monopoda müdahale etmiyorlar.

Monopod size asla tripod gibi uzun pozlama veya sıfır titreşim garantisi vermez. Sonuçta tek ayaklı olduğundan vücudunuzla desteklemelisiniz. Bu da eninde sonunda makinenin titreyeceğinin garantisidir. Tek avantajınız bir iki stop ekstra ışık olacaktır.

Son olarak tripodu veya monopodu sıkıştığınızda silah veya korunma aracı olarak da kullanmanız mümkün. Köpekler veya bazı insanlar başa bela olabiliyor.

Işığınız bol olsun. Sağlıcakla kalın.

birkarefotoğraf

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı