Single-lens reflex (SLR) ve Dijital single-lens reflex (DSLR) nedir?

Single-lens reflex (SLR)  ve Dijital single-lens reflex (DSLR) nedir?

Tutturmuşuz bir DSLR alın, DSLR iyidir, fotoğrafa başlamak için DSLR şart diye. İyi güzelde kardeşim nedir bu DSLR yada SLR yada TLR. Hepten kafanız karıştı değil mi?  Gelin hep beraber basitçe hepimizin anlayacağı şekilde TLR, SLR ve DSLR’nin ne olduğuna bakalım. Bakalım ki bu yazıyı okuyan hiç kimsenin aklına bu soru bir daha gelmesin.

Şimdi basitçe önümüzde 3 kavram var. TLR,SLR ve DSLR. Bu 3 kavramda tamamen teknolojinin gelişimine bağlı olarak değişen kavramlar.  İlk Önce TLR’ye bakalım.

Twin Lens Reflex  (TLR):

Twin Lens yani Çift objektifi olan, Reflex yani ayna yada prizmayla yansıtma sistemine sahip Fotoğraf Makinesi çeşitlerine TLR Fotoğraf Makineleri denir.Bu fotoğraf makinelerin iki objektifli olmasının nedeni vizör teknolojisi çok gelişmediği için alttaki  objektif görüntüyü kaydetmek için, üstteki objektif ise vizör görevi görerek kadrajı ayarlamak için kullanılmasıdır. Bu makineler orta format film (6×6 cm) kullanırlar,   35mm (2,4 x 3,6) cm  film kullananları da üretilmiştir. Basitçe TLR Fotoğraf makineleri bunlardır. Çok kafa karıştırmaya hacet yok özetle iki objektifli yansıtmalı fotoğraf makineleridir. Şimdi SLR kavramını anlatalım.

Reflex kavramına biraz açıklık getirecek olursak; Reflex demek objektifden gelen görüntüyü bizim birebir görmemizi yansıtarak sağlayan aynalardan veyahut pentaprizmadan oluşan bir yansıtma sistemidir diyebiliriz. Teknoloji çağında olsak da fotoğraf makinelerindeki bu ayna sistemi hala kullanılmaktadır. (Ek bilgi: Bu ayna sisteminin kaldırılmasıyla aynasız fotoğraf makineleri ortaya çıkmıştır.)

Single Lens Reflex (SLR):

Single Lens yani Tek objektifi olan, Reflex yani ayna yada prizmayla yansıtma sistemine sahip filmle çalışan Fotoğraf Makinesi çeşitlerine SLR Fotoğraf Makineleri denir. Bununla birlikte gerek geçmişte gerekse günümüzde en çok bilinen ve kullanılan fotoğraf makineleridir. TLR fotoğraf makinelerinin teknolojik olarak daha gelişmişleridir diyebiliriz. SLR Fotoğraf makinelerinin de 35mm ve orta format fotoğraf üreten modelleri mevcuttur.

Dijital Single Lens Reflex (DSLR):

DSLR fotoğraf makineleri SLR fotoğraf makinelerinin dijital devrimle beraber gelişmiş sayısal kayıt yapan yeni modelleridir diyebiliriz. Yinede şöyle  açıklayacak olursak. Dijital yani filmle değil dijital kayıt yapan sensör ve hafıza kartıyla çalışan, Single Lens yani Tek objektifi olan, Reflex yani ayna yada prizmayla yansıtma sistemine sahip Film’le değil Sayısal sistemle  çalışan Fotoğraf Makinesi çeşitlerine DSLR Fotoğraf Makineleri denir.

İşte bu kadar değerli fotoğraf severler teknolojinin gelişmesiyle birlikte TLR,SLR,DSLR kavramları bu şekilde değişmiştir. Teknoloji her ne kadar ilerlese de artık çektiğimiz bir fotoğrafı anında bütün dünyayla paylaşıyor olsak ta fotoğraf makinesinin temel yapı taşı olan yansıtma ve objektif sistemi hala aynı mantıkla çalışmaktadır. Filmler bile tarih olmuşken Dijitalleşen dünyada hala aynalarla çalışan fotoğraf makineleri üretilmesi oldukça garip öyle değil mi ? Işığınız bol olsun…