Şimşek, Yıldırım Fotoğrafı Nasıl Çekilir ?

Şimşek, Yıldırım Fotoğrafı Nasıl Çekilir ?

İlk bahar, yaz sonbahar kış, özellikle mevsim geçişlerinde yani gök gürültülü sağanak yağışlarda bazılarını oldukça üzüp korkutan, biz fotoğrafçıları ise mutlu mesut eden yıldırımların fotoğrafı nasıl çekilir ona bakalım.

Öncelikle çatıya çıkıp Paratonere yaslanıyoruz 🙂 Şaka bir yana yıldırım fotoğrafı çekerken çatıya çıkmak yerine balkonu tercih etmek, ağaçlardan uzak durmak oldukça önemli. Unutmayın ki yıldırımlı havalarda üzerinizde alüminyum tripodla ortalıkta dolaşmak ta hiç akıllıca değil. O yüzden en güvenli yer balkon ve bina altları olacaktır. Bu hususu belirttikten sonra işimize koyulalım.

İlk olarak sanıldığının aksine şimşeklerin hızlı çakması nedeniyle hızlı enstantane kullanmak bize fayda sağlamayacaktır. Bunun nedeni ne kadar hızlı enstantane kullansanız da şimşekleri yakalamanızın imkansıza yakın olduğu gerçeğidir. Çünkü deklanşöre basmadan önce şimşeğin çaktığını görmelisiniz şimşek çaktığını gördüğünüzde deklanşöre bassanız da çok geç kalmış olursunuz. Elbette seri çekime alıp deneme yapmanız da mümkün. Ancak bu durumda da yine oldukça zorlanacağınız aşikardır. Bunun teknolojik bir çözümü mevcut. Şimşek algılayan özel bir ekipmanla çekim yapabilirsiniz. Bu ekipman şimşeği algılayıp perdeyi açarak şimşek fotoğrafı çekmenize olanak tanıyor. Nasıl yaptığını sormayın. Bu soru cep telefonuyla nasıl görüntülü görüşme yapılıyor sorusu gibi bir şey olacaktır.  Buradan anlaşılacağı üzere uzun pozlama yapacağımız için yanımızda tripod olması gerekir. Hocam bunu baştan söyleseniz de lafı bu kadar uzatmasanız dediğinizi duyar gibiyim. Neyse dediğiniz doğruda ufak ayrıntılar da önemli.

1-Peki tripodumuzu ayarladıktan sonra yapmamız gereken yıldırımların çaktığı bölgeye kadrajımızı ayarlamak.

2-Zoom yapmadan geniş açıyla ayarlama yapmamız daha doğru olacaktır.

3-Kadrajımızı ayarladıktan sonra çekim yapacağımız nesneye otomatik netlemeyle netleme yapıp daha sonra otomatik netlemeyi manuel netlemeye almalıyız ki çekim esnasında makinenin otomatik netleme yapmaya çalışarak netlik problemi ortaya çıkmasın.  Veyahut netlememizi sonsuza yaparak da bu işi çözebiliriz.

4-Diyafram değerimizi duruma göre 8-11 arasına ayarlayabiliriz.

5-Enstantane değerimiz 20-30 saniye arasında bizlere en doğru sonuçları verecektir. Daha kısa ve uzun sürelerde de deneme yaparak değerlendirip çekiminizi yapabilirsiniz. Daha uzun süre yapılan çekimlerde yıldırım zayıflayacaktır yani daha cılız kalacaktır.  Elbette bulb modunu da kullanabilirsiniz. Uzun pozlamalar da geçerli olan uzaktan kumanda veya kablolu kumanda kullanmaz titremeleri en aza indirip daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlar.

simsek-fotografi-2

6-Eğer yıldırım algılayıcı kullanırsanız zaten her şeyi o çözecektir size çektiğiniz fotoğrafın keyfi kalacaktır. Bununla birlikte yine kendinizde tetikte bekleyip çekim yapmayı deneyebilirsiniz. Yıldırım yakalamak hiç kolay değil bunu bilin. Biraz şans biraz deneme yaptıktan sonra çok güzel sonuçlar elde edeceğinizden eminim.

Sonuç

Fotoğraf Ömer Sarıtaş'a aittir.
Fotoğraf Ömer Sarıtaş’a aittir.