Fotoğrafçılık

Prime Lens Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Odak uzaklığı değişmeyen, sabit odaklı yani zoom yapılamayan, daha az mercek elemanına sahip, daha keskin ve net fotoğraflar çekebilen lenslere Prime Lens adı verilir. Prime lensler daha az mercek elemanına sahip olmaları, içlerinde hareketli mercek elemanlarının olmaması nedeniyle zoom yani sabit odaklı olmayan lenslere oranla daha keskin ve net fotoğraflar çekmemize olanak tanırlar. Daha kaliteli fotoğraf elde etmemize olanak tanıdıklarından dolayı profesyonel fotoğrafçılar tarafından tercih edilirler. Spor fotoğrafçılarına dikkat edin zoom lens kullanmak yerine bir kaç farklı odak uzaklığına sahip lens bulunan bir kaç farklı fotoğraf makinesi yanlarında bulunur. Bunun nedeni prime lenslerin hem daha keskin fotoğraf sunmaları hem de daha hızlı çekime olanak tanımalarıdır.

Sınıflarına Göre Prime Lensler Nasıl Adlandırılır ?

Balıkgözü Lensler : 4.5mm – 16mm

Geniş açı Lensler : 10mm – 24mm

Standart Odak Lensler : 25mm – 200mm

Telefoto Lensler : 200mm – 1200mm(ya da daha fazlası)

Macro Lensler : 30mm – 200mm

Portre Lensler :50mm – 200mm

Fotoğrafa yeni başlayanlar ilk kaliteli lenslerini alacakları zaman bu çelişkiye düşerler. Bir yanda tek lensle her işi yapma isteği, diğer yanda iyi fotoğrafçıların çektiği o güzel portreleri çekme isteği bizi dürter ve karar vermekte zorlanırız. Bu nedenle bu yazımda zoom lenslere kıyasla prime (sabit odak uzaklığına sahip) lenslerin avantajlarını ve dezavantajlarından biraz bahsedelim.

Prime Lenslerin Avantajları 

1- Daha az elemente sahip oldukları için daha net fotoğraflar çekmenizi sağlarlar. Bu nedenle manzara fotoğrafçılığı, moda fotoğrafçılığı, mimari fotoğrafçılığı veya fine-art fotoğrafçılık gibi netliğin önemli olduğu durumlarda avantaj sağlarlar.

2- Daha az elemente sahip oldukları için daha hafif ve küçük olurlar. Akşama kadar dolaşacaksanız bu büyük bir avantajdır. Günün sonunda daha az bel ağrısı hissedersiniz. Ayrıca fotoğrafını çektiğimiz kişiler küçük lensler ve makineler karşısında kendilerini daha rahat hissederler.

3- Daha fazla ışık alırlar. En geniş diyafram aralıkları f/1.4, f/1.8 gibi daha açık olur. Geniş diyafram aralığı, az ışıklı ortamlarda ışığı artırmada, portre fotoğraflar veya yaratıcı fotoğraflarda alan derinliğini kontrol ederek arka planı flu yapmada bize avantaj sağlar. Zoom lenslerde ise genellikle en geniş diyafram aralığı f/2.8 – f3/.5 olur. Bu da 1-0 yenik başlamak demektir.

4- Kaliteli zoom lenslere oranla, kaliteli prime lensler daha ucuz olur.

5- Zoom lenslere göre daha az hareketli elemente sahip oldukları için arızalanma ihtimali daha azdır ve aynı fiyattaki zoom lenslerden daha sağlam üretilirler. Otomatik odaklamaları zoom lenslerden daha hızlıdır.

6- Albümleriniz aynı lensle çekilen fotoğraflardan oluştuğunda bir bütün olarak daha hoş görünürler. Tüm fotoğraflar benzer estetik yapıda olur. Aynı görünüm ve hissi uyandırırlar. Bizi, daha yaratıcı şekilde lens kullanmaya zorlarlar. Zoom yapmak yerine adım atmak gibi.

7- Prime lensler, zoom lenslere göre çok daha az bozulmaya (distortion) neden olur.

8- Zoom lenslerle çektiğimiz fotoğrafların %90’ında ya en küçük ya da en büyük odak uzaklığını kullandığımızı görebiliriz. Bu da iki prime lensle aynı işi yapabileceğimizi gösterir. Sonuç olarak gazeteci veya düğün/etkinlik fotoğrafçısı değilsek, dünyadaki her odak uzaklığına birden sahip olmamıza gerek yoktur.

Prime Lenslerin Dezavantaları 

1- Zoom yapamadığınız için birkaç ayrı lens taşıyıp duruma göre lens değiştirmeniz gerekir. Bu nedenle eğer iki ayrı fotoğraf makinesi taşımıyorsanız, şartların değişken olduğu düğün fotoğrafçılığı, foto-muhabirlik gibi durumlar için kullanışlı değildir.

2- Açık alanda lens değiştirmek fotoğraf makinemizin sensörünan tozlanmasına ve lekeli fotoğraflara yol açabilir. Ama diğer yandan da zoom lenslerin zoom yaparken neden olduğu hava alışverişinden dolayı tozu içine emmesi de muhtemeldir.

3- Zoom yaparak kadrajı ayarlayamazsınız. O yüzden sizin yaklaşıp uzaklaşarak kadrajı ayarlamanız gerekir. Gerçi bu durum bir avantaj olarak da sayılabilir çünkü zoom lens fotoğrafçıyı tembelleştirir ve fotoğrafçı tembelleşerek farklı açılar aramayı bırakır. Aynı zamanda zoom yapmak ile yürümek arasındaki farkı unutur. Zoom ile sadece kadraj değişmez; sıkışma oranı, persfektif, geometrik bozulma, alan derinliği gibi birçok faktör de değişir.

Bu Yazılarımızıda Okumalısınız.

1- Objektiflerde kullanılan kısaltmalar

2- Objektifler Hakkında Aklımıza Takılan Sorular

3- Objektif çeşitleri nelerdir?

4- Kullanım alanlarına göre objektifler

Işığınız bol olsun. Sağlıcakla Kalın.

birkarefotoğraf

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu