Otomatik Netleme (Autofocus-AF) Nedir ?

Yazar: birkarefotoğraf

Teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikle artık yaşamımızın her alanında teknolojinin nimetlerini görmemiz mümkün.  Otomatik netleme teknolojisi de bunlardan birisi.  Peki nedir bu otomatik netleme diye bakacak olursak;

Otomatik netleme fotoğraf makinemizin yada lensimiz üzerinde bulunan mercek elemanlarının bir takım küçük hareket motorlarıyla hareket ettirilerek  konunun, yada objenin net hale getirilmesine otomatik netleme adı veriyoruz.  Bunu yaparken de makinemiz üzerinde bulunan  mikromotorlar bir yazılım sayesinde bu netlemeyi yaparlar. Fotoğraf makinemizin deklanşörüne yarım bastığımızda makinemiz otomatik netleme yapar. 

otomatiknetleme-2

Her ne kadar karmaşık bir teknolojiye sahip olsada biz işin teknoloji kısmına girmeyeceğiz. Araba kullanırken bu araba nasıl üretilmiş hangi teknoloji kullanılmış diye bakmıyoruz bize sunduğu inkanlardan nasıl yararlanıyorsak fotoğraf makinemiz içinde aynı şey geçerli.

Basitçe anlatacak olursak küçükken hepimiz büyüteç kullanarak kitap okumaya çalışmışızdır. Orada yazıların okunur hale gelmesi için ne yapıyorduk. Büyüteci aşağı yukarı hareket ettirerek yazıları okunur hale getiriyorduk. İşte otomatik netleme bu işlemin teknolojiyle yapılmasıdır. 

fotograf-makinesi-netleme-bilezigi

Objektifimiz içinde yer alan mercekleri büyüteç olarak düşünürsek, elimizi de  mikromotora benzetebiliriz. Bu mikromotorlar lens elemanlarını hareket ettirerek netlemeyi yaparlar. Deklanşörümüze yarım bastığımızda ya dıdıt sesi yada ışık yanıp sönerek netlemeyi yaptığımızı bize bildirir. El ile yapılan netlemelerde ise bunu lcd ekrandan yada vizörden dikkatli bakarak netleme bileziğini çevirerek yaparız. 

fea_auto_focus

Peki netleme yapıldığını yani yazının okunur hale geldiğini nasıl karar veriyorduk gözümüzle görüp beynimizle yazının okunur hale geldiğine kanaat getirdiğimizde elimizi hareket ettirmiyor ve  yazıyı okuyorduk. İşte yazının okunur hale gelmesine karar veren beynimiz yerine fotoğraf makineleri üzerinde var olan yazılım bizim için bu işi yapıyor.   İşte bu teknolojiye otomatik netleme adı veriliyor.

Bu sistem, tümüyle elektronik olan fotoğraf makinelerinde bulunur. Netlik ayarı, çekilecek görüntü vizörün ortasındaki mikroprizmada en belirgin/ keskin oluncaya dek otomatik olarak objektifin hareketiyle yapılmakta ve en net konuma gelince objektif kendiliğinden durmaktadır. Yeni tip makinelerin hemen hepsinde çoklu netlik seçimi ayarı bulunur. Sayısı makineden makineye değişen (3,5,7 gibi) siyah çizgili küçük karelerden biri netleştirilmek istenen noktaya denk getirilerek seçildiğinde netlik ayarı otomatik olarak o bölgeye yapılır. Eğer bu netlik karelerinden biri seçilmezse tüm kareler otomatik olarak devreye girer ve genellikle öne yakın bölgede netlik yapar.

Gelişmiş fotoğraf makinelerinde birden çok netleme programı vardır. Bu programları tanımanız ve yerinde tercih etmeniz otomatik ayarda çalışırken doğru netleme yapmanızı sağlar. Bunlar makineler üzerinde genellikle One Shot AF, Al Servo AF, Al Focus AF ismiyle gösterilir.

Bazı durumlarda fotoğraf makinemiz otomatik netleme yapamaz, işte bu tür durumlar için makinemiz de ve lens üzerinde otomatik netleme düğmesi vardır onu manuel moda alarak netlememizi lens üzerinden el ile yapmamızda mümkündür.

otomatik-netleme-dugmesi-2

Fotoğraf makinelerinde autofocus fotoğraf çekmeyi birlikte çalışarak olabildiğince kolaylaştıran pek çok otomatik özellikten biridir. —Fotoğraf için doğru pozlama ne kadar önemliyse, doğru odaklama da o kadar önemlidir. çekmeye çalıştığınız konu yerine odaklama konunuzun arkasındaki veya önündeki başka bir nesneye odaklama yaparsa fotoğrafın kullanılabilirliği kalmaz.

Odak noktası nedir?

—Odaklama sisteminin odaklama yaparken kullandığı nokta ya da bölgedir. Deklanşörümüze yarım bastığımızda hem odaklama yapılır hem de odaklamanın yapıldığı anda kırmızı şekilde yanan noktalar bize odaklama yapılan yeri yada noktayı gösterir. 

fotograf-makinesi-odak-noktasi

—Her DSLR bu odak noktalarından hangilerinin kullanılacağını seçme kararını kullanıcıya bırakır. Kullanıcı isterse hepsini seçebilir, isterse de sadece birini seçebilir. Kimi makineler bunları gruplar halinde seçmeye de izin verir.

—Ne zaman tüm noktaları seçeriz?

Makinenin sahip olduğu tüm odaklama noktalarını etkin kılmak istediğimizde. 

—Ne zaman tek nokta seçeriz?

Odaklama hızını arttırmak istediğimizde yani konumuzu bu odak noktalarından birine oturtmuşsak onu seçeriz. Böylece sistem o noktanın olduğu bölgeye yoğunlaşır.

fotograf-makinesi-odak-noktası-1

Üsteki fotoğrafta odak noktası tek nokta seçilmiş ve öndeki objeye üzerine getirilerek netleme sağlamış. Dikkat ederseniz arkadafi obje net değil.

fotograf-makinesi-odak-noktası-2

Üsteki fotoğrafta odak noktası tek nokta seçilmiş ve arkadaki objeye üzerine getirilerek netleme sağlamış.  Bu seferde öndeki nesnenin net olmadığını görüyorsunuz. 

Burada net olarak gördüğümüz şu, netleme noktası değiştirilerek net alan derinliğimizi iyi kullanabilir, hangi bölgenin net hangi bölgenin bulanık olduğuna karar vererek farklı fotoğraflar elde edebiliriz. 

Otomatik Netleme (AF) Modları

3

—Tekil-servo: Portre, manzara gibi konunun hareketli olmadığı çekimlerde kullanılması gereken AF modudur. Sabit ve yavaş hareket eden objelere uygun bir programdır. Deklanşöre yarım basıldığında objektif, aktif netleme noktasıyla belirlenmiş objeye odaklanır. Deklanşöre yarım basıldığında sürece netleme sabit kalır. Objektif obje üzerinde netleme işlemini başaramazsa, “Tek Çekimlik AF” deklanşörü harekete geçirmez.

1

—Sürekli-servo: Hareket eden nesneleri takip etmek için geliştirilmiştir.Hızlı hareket eden objeler çekiliyorsa, ihtiyaç olan Al Servo AF’dir. Deklanşöre yarım basıldığında, objektif obje üzerinde odaklanır ancak sabitlenmez. Bunun yerine, objektif objeyi takip etmeyi sürdürür ve fotoğraf makinesi ile objenin arasında mesafe değiştikçe netleme noktasını değiştirir. Obje net olmasa bile deklanşöre istenildiği zaman basılabilir.

degisken-servo

—Değişken AF: Duruma göre tekil-servo ve sürekli-servo arasında geçiş yapan AF modudur.  Örneğin araba yarışındasınız arabalar start noktasında durmaktadır ve sonra harekete geçmektedir. fotoğraf makinesi bu modda değişken af modunda olursa önce tekil-servo yapacak sonra arabalar harekete geçince sürekli-servoya geçecektir. Bu program esas olarak “Tek Çekimli”k programdır ancak fotoğraf makinesi hızlı hareket eden bir obje algılarsa otomatik olarak “Al Servo AF” programına geçer. Bazı fotoğraf makinelerinde “Al Servo AF” programına yalnızca “Al Focus AF” yoluyla geçilebilir.

Her markanın farklı ayar ve adlandırmaları vardır.

Her markanın farklı ayar ve adlandırmaları vardır.

—AF sistemi de her türlü elektronik/mekanik sistem gibi hata yapabileceğinden, sistemin işleyişini bilmek ve hataya düştüğü durumlarda müdahale etmek gerekebilir.  Bu tür durumlarda manuel netleme kullanılır. 

MF (Manuel Fokus) nedir ?

—Netlemeyi el ile yapıyorsak buna manuel yada elle netleme adı verilir.—

—  MF kullanmanın en zor tarafı doğru odaklama yapmaktır. AF lensinizi MF olarak kullanıyorsanız odaklama ışıkları hala etkin olacağından işiniz aslında çok da zor değil, odaklama anında ışık/ses sinyalini bekleyin. Sonra çekiminizi yapın.

—

—Aşağıdaki fotoğrafta Objektif üzerinde bulunan netleme ayarları düğmelerini görüyorsunuz. Genel olarak A ve M olmak üzere iki çeşidi vardır.

otomatik-netleme-dugmesi-2

—A, Otomatik moddur ve deklanşöre hafifçe dokunursanız netlemeyi otomatik olarak yapar,

—M, Manuel moddur ve netleme yapabilmek için netleme halkasını el ile çevirmeniz gerekir, Deklanşöre basarak netleme yapma özelliği devre dışıdır. 

Arşivimizde bulanık fotoğraflar istemiyorsak, net fotoğraflar istiyorsak netleme yaparken çok titiz davranmalıyız. Özellikle eve gelip fotoğraflarımızı incelerken çok güzel kareler yakalamış ancak bu karelerde netlik problemiyle karşılaştığımızda inanın insan hüsrana uğruyor. Fotoğrafta pozlama ne kadar önemliyse netlikte aynı oranda önem arz eder. O yüzden çok titiz davranmalıyız. 

Işığınız bol olsun…

Bu Yazıları da Beğenebilirsin

70 yorumlar

birkarefotoğraf 15 Nisan 2014 - 10:19

sorularınızı bu başlık altından cevaplayabiliriz.

Reply
Mehmet Emin 8 Mayıs 2015 - 15:32

hobi olarak bi fotoğraf makinesi almak istiyorum butcesi 1000tl ve 2000 tl arasında değişen dslr profesyonel bi cihaz onerebilir misiniz abi

Reply
Birkarefotoğraf 8 Mayıs 2015 - 15:40

Nikon d5200 araştırmanızı öneririm. 2. El düşünürseniz canon 60d nikon d7000 tercihleriniz arasında olmalı.

Reply
bülent 24 Mart 2016 - 21:44

merhaba bende nikon d5200 var ama netlemeden sıkıntı yaşıyorum bende buda beni üzüyor bu konuda yardımcı olurmsunuz teşekkürler

Reply
çetin uğur 7 Temmuz 2017 - 23:59

hocam bi sorum olacak nikon d200 video çekmeye uygun mu

Reply
bülent 24 Mart 2016 - 21:40

samsung nx30 al derim super bir makna

Reply
İbrahim S. 24 Haziran 2014 - 19:10

Canon Eos 600D makine de EF 50mm f/1.8 Lens IS ve 18-55 — 75-300 lensleri mevcut hangi lens ile ne tür çekimler yapmalıyım.
Flu arka planı seviyorum hangi lens ile daha belirgin yapabilirim.

Reply
birkarefotoğraf 24 Haziran 2014 - 22:06

50mm ve 75-300 lenslerle arka planı flu yapabilirsiniz.

http://www.birkarefotograf.com/fotograflarda-arka-plani-oldurmek-bulaniklastirmak/ verdiğim linkteki videoda anlatmaya çalıştım. 50mm ile portre çekimleri manzara çekimleri 75-300 ilede kuş vb çekimler yapabilirsiniz.

Reply
İbrahim S. 25 Haziran 2014 - 10:53

Çok teşekkür ederim video çok yardımcı oldu.

Reply
binan 4 Kasım 2015 - 12:39

hocam merhaba yukardaki vermiş olduğunuz linkteki
videoda anlattığınız programın adı nedir ? nerden bulabilirim ?
teşk

Reply
Birkarefotoğraf 4 Kasım 2015 - 15:07

En üst menüde kamera simülatörü hocam . Programı ücretli.

Reply
Sude 7 Kasım 2015 - 19:17

Youtube videolarım için otomatik netleme olan ve aynalı bir kamera istiyorum . Canon dan önerebileceğiniz 2000 tl yi geçmeyen kamera var mı acaba?

Reply
Birkarefotoğraf 7 Kasım 2015 - 22:17

canon eos m3 gerçekten ihtiyaçlarınıza cevap verecektir.

Reply
Selcuk 28 Kasım 2015 - 11:51

M3 aynasız değil miydi hocam?

Reply
Birkarefotoğraf 28 Kasım 2015 - 11:58

Ben aynasız okunuşum 🙂

Reply
mehmet 9 Aralık 2015 - 10:07

merhaba. Ben D7100 kullanıcısıyım. Odaklama yaparken kırmızı noktalar aktif olmuyor ve nereden açıldığını bulamadım. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

Reply
birkarefotoğraf 9 Aralık 2015 - 10:17

çekim menüsü resetleme
çekim menüsünü resetlemeyi deneyiniz.
çekim modlarınızı kontrol ediniz.
otomatik netlemenin açık olduğundan emin olun.

Reply
murat polat 25 Aralık 2015 - 13:28

Merhaba Hocam benim sorum; portre cekimi yaparken otomatik netleme noktasını 1 adet yüze netleyip çekiyorum yoksa, otamatik noktaların hepsini aktif yapıp makineyemi bırakmam lazım teşekkür ederim…

Reply
birkarefotoğraf 25 Aralık 2015 - 13:43

merkez noktadan netleyip çekim yapmanız daha doğru olacaktır. Portre çekimlerinde netleme noktanız göz üzerinde olursa daha iyi sonuçlar alırsınız.
portrelerde göz çok ön plana çıkıyor çünkü.

Reply
merve 20 Ocak 2016 - 22:43

merhaba , bir şey soracaktım fotoğraf üzerinde netlenmiş olan noktayı gösteren bir program var mı ?

Reply
birkarefotoğraf 20 Ocak 2016 - 23:12

Çekilmiş olan bir fotoğrafta Netleme noktalarını gösteren bir program yok. Ancak net olan bölgeden netlemenin nereye yapıldığı tahmin edilebilir.

Reply
merve 20 Ocak 2016 - 23:21

işte o netlemenin yapıldığı yeri görmek istiyorum. sanki bir program vardı ufak kare içine alıyordu o alanı ama şu an bulamıyorum o prgarmı.

Reply
birkarefotoğraf 20 Ocak 2016 - 23:54

ben özel bir programa rastlamadım ihtiyaç duymadığımdan olabilir.
adobe lightroom da Show Focus Points diye bir eklenti var bu da işinizi görebilir.

Reply
Merve 21 Ocak 2016 - 17:15

Teşekkür ederim

Reply
Emre 3 Şubat 2016 - 11:51

Hocam makinem AF modunda iken elle odaklama yaptim kuvvet uygulayarak zor donuyordu fakat farkinda degildim her hangi bir problem olusurmu?

Reply
Taner 7 Mayıs 2016 - 21:34

Af mdou acık iken el ile halkayı cevirsek, bozulur mu ¿ af modunda zoom yapmam için cevirmem lazım herhalde . bu konuda yeniyim de .

Reply
birkarefotoğraf 7 Mayıs 2016 - 21:55

bazı lensler buna müsade ediyor. ama eğer af modu açıkken zorlarsanız lensin içindeki mikro motorları bozabilirsiniz.

Reply
Rıza 2 Haziran 2018 - 17:51

Merahba. AF modu bozulursa tamiri mümkün müdür ve ne kadara mal olur. Lens Nikon AF NİKKOR 70 300mm 1:4-5.6 G

Reply
birkarefotoğraf 30 Ekim 2018 - 00:42

elbetteki mümkündür.

Reply
ACİLL YARDIMM 12 Mayıs 2016 - 01:36

Elimde d1200 var video çekerken yakını bulanık arkayı net yada yakını net arkayı bulanık göstererek elimle ayarını yapıyorum bunu kendi odak haline nasıl getirebilirim elimdeki objeyi kameraya yaklaştırdığımda obje netleşip arka bulanık hale o objeyi çektiğimde ise bulanık yerleri tekrar net hale nasıl getiririm

Reply
birkarefotoğraf 16 Mayıs 2016 - 14:17

giriş seviyesi dslr ler video işlemlerinde ne yazıkki yetersiz kalıyorlar.

Reply
Hüseyin Seyhan 19 Mayıs 2016 - 00:50

Canon 600d kullanıyorum. Makinam bazı yerlerde otomatik netleme konusunda sorun yaşıyor bunun sebebi ne olabilir. Örneğin aynı uzaklıktaki iki nesneden renk olarak daha belirgin olanı netliyor ancak diğerinde sıkıntı yaşıyor. Bunun bir ayarı var mı?

Reply
birkarefotoğraf 19 Mayıs 2016 - 01:04

bu tür durumlarda en profesyonel makineler bile şaşabilirz. otomatik netleme her zman doğru ve kesin sonuçlar vermez. yinede odaklama noktalarınız kontrol edin. eğer tek noktadaysa netlik o nokta üzerinde olur ve diğer arka planda kalan kısımların netliği gider.

Reply
Hüseyin Seyhan 19 Mayıs 2016 - 02:08

Anladım hocam teşekkürler.

Reply
cagatayp 27 Ekim 2016 - 00:23

iyi günler,
nikon d3300
af-p nikkor 18-55mm

zoom yapmadıgım durumlarda vizördeki goruntu ve çekılen fotograflar da bulanık çıkıyor. şayet biraz zoom yapınca netlesme bıraz da olsa oluyor. acaba bir sorun mu var makınada
teşekkurler.

Reply
birkarefotoğraf 21 Kasım 2016 - 23:19

otomatik netleme ayarlarınızı kontrol edin lütfen.

Reply
Didem 17 Kasım 2016 - 21:53

Bilgi için teşekkürler, farklı şeyler düşünmüştüm gayet güzel bir şekilde anlatıp yanlışlarımı düzeltmeme yardımcı oldunuz.

Reply
birkarefotoğraf 21 Kasım 2016 - 23:16

yardımcı olabildiysek ne mutlu.

Reply
mimoza 30 Kasım 2016 - 08:10

af modundayken bilmeden kaç defa netleştirme halkası çevirdim ve şu an af de iken hafif basınca çekmiyo netleştirme yaparken bayağı zorlanıyor lens bozulmuş mudur

Reply
birkarefotoğraf 30 Kasım 2016 - 20:06

LENS bozulmuştur. aslında bu şuna benziyor debriyaja basmadan vites atmaya benziyor diyebiliriz.

Reply
barış 29 Aralık 2016 - 01:36

Nikon p900 yeni aldım.Malum en iyi zoom özelliği için.Kargodan alıp kutuyu açıp deneme çekimleri yapmaya başladım.Odanın içinde 3 metre önümdeki saate ve diğer nesnelere zoom yaptığımda zoomun sonlarına doğru netleştirme yapmıyor.Çok bulanık.Oto netleştirme açık.Acaba normalmi bu yoksa alet arızalı mı?Birde netleştirme yapmaya çalışırken sesi hiç hoşuma gitmedi.Garip bir sesi var.Takır takır ve çok zorlanıyo gibi.Gerçi anlatmakla olmaz ama görmeden.Müsait bir zamanda bir fotoğrafçıya gidip göstereyim diyorum.Herhalde onlar net bir şey söyler.Fotoda acemiyim.Şimdiden teşekkürler…

Reply
birkarefotoğraf 5 Ocak 2017 - 23:59

yakın mesafede netleme yapmanız zor olabilir. zoom aralığına göre netleme mesafesi değişecektir. makro modunu açıp netleme deneyebilirsiniz.

Reply
esra 3 Ocak 2017 - 15:20

merhaba ben profesyonel olarak bu işle uğraşmak istiyorum.. ilk makinam olacak 2000 tlye kadar bütçem var ne önerirsinz

Reply
birkarefotoğraf 6 Ocak 2017 - 00:00

canon 700d veya nikon d5300

Reply
GMLyzerq 3 Ocak 2017 - 19:55

Elimde Finepix S4080 Bulunmakta Sadece Otamatik Odaklanma Modu Mevcut.Fakat Bazı Çekimlerimde Kırmızı Olarak AF! Yazuyor ve Bulanık Bir Görüntü Alıyorum Ne Yapmam Lazım.

Reply
birkarefotoğraf 6 Ocak 2017 - 00:00

bu tür makinelerde her durumda netleme yapamayabilirsiniz. genelde ışığın yetersiz olduğu durumlarda bu durum söz konusu olur.

Reply
cihat 2 Şubat 2017 - 00:23

hemen soru sorsam cevaplayabılır mısınız. merak edıyorum ona gore garantıye yollaycagım

Reply
birkarefotoğraf 2 Şubat 2017 - 09:13

merhabalar soru sorabilirmiyim diye sorana kadar keşke sorunuzu sorsaydınız 🙂

Reply
Emre 4 Şubat 2017 - 17:19

İyi gunler. Ben Nikon d3400 fotograf makinesini almayı düşünüyorum. Makineyi onerir misiniz yoksa onun yerine baska makine mi önerirsiniz?

Reply
birkarefotoğraf 5 Şubat 2017 - 00:16

giriş seviyesi için tercih edilebilir bir makine.

Reply
Metin Kütük 22 Şubat 2017 - 17:48

Merhaba canonsx710 almak istiyorum Samsung NX2000 im var 3 lensli lens değiştirmek bazen zor oluyor o yüzden düşünüyorum ne dersiniz..

Reply
birkarefotoğraf 26 Şubat 2017 - 20:59

seyahat fotoğrafları için düşünülebilir.

Reply
Hasan 12 Mart 2017 - 15:55

autofokuz özellği netleme yapmıyor

Reply
birkarefotoğraf 12 Mart 2017 - 15:58

nasıl bir hata ile karşılaşıyorsunuz? çekim ayarlarını sıfırlayıp makinenin otomatik modunda netleme yapıp yapmadığını kontrol edin. Otomatik netlemenin açık olduğundan emin olun.

Reply
mehmet ali 22 Mart 2017 - 00:16

Örneğin Nokta ışık ölçümü yaptık ağacın yanına bırını koyduk ölçümü ağaç gövdesine göre yaptım fakat kadrajı değiştirdim, netlemede doğan olarak ağaç gvdesine göre yaptı.

Bundan dolayı ağaç gövdesinden ışığı ölçüp netleştirmeyi yüze nasıl yapabilirim..

Reply
birkarefotoğraf 22 Mart 2017 - 09:58

Merhabalar. netlemenizi model üzerine yaptıktan sonra otomatik netlemeyi kapatıp makinenizi kıpırdatmadan ağaç üzerine gelip ışık ölçümünü yaparsınız . ağaç üzerindeyken makine ışık ölçümünü ağaca göre yapacak ancak otomatik netleme kapalı olduğu için netleme yapmayacak. ışık ölçümü yaptıkdan sonra yarım deklanşör yapıp kadrajınızı modelin olduğu netleme yaptığımız kadraja ayarlayarak çekim yapabilirsiniz.

Reply
ışık 8 Nisan 2017 - 11:40

merhaba ben nikon d90 kullanıcısyım ben video çekerken netleme nasıl yapılır bilmiyorum ve o kırmızı noktaları video çekerken getirebiliyormuyuz nasıl kaliteli video çekicem

Reply
birkarefotoğraf 8 Nisan 2017 - 21:08

makineniz netlemeyi kendisi yapıyor. siz sadece yakınlaştırma uzaklaştırma yapabilirsiniz.

Reply
İbrahim gürkan 24 Nisan 2017 - 16:21

Merhaba düğün salonlarında fotoğraf çekiyorum salonun ışıkları yetersiz. Seri çekimlerde flaş yetersiz kalıyor. Yeni makine lens ve flaş almayı düşünüyorum. tavsiyeniz nelerdir. Hızlı odaklanma ve karanlık çekim sorunu yaşamak istemiyorum

Reply
Ahmet 4 Mayıs 2017 - 21:59

Slm,Hocam benim elimde Nikon D5100 var.Manuel modunda tüm odak noktalarini secemiyorum.
Sadece bir Af noktasini secebiliyorum .Ne yapmam gerekiyor tüm 11 tane noktaları seçemek icin,
bu konuda acaba bana yardimci olabilirmisiniz.

Reply
birkarefotoğraf 5 Mayıs 2017 - 10:01

ahmet bey tüm noktaları etkin kullanmak için otomatik netlemeye almalısınız. zaten makinenin tüm noktalardan netleme yapmasını bekleyemessiniz. çekeceğiniz objeye göre merkez netleme noktasını kullanın. en doğru netlemeyi ve ışık ölçümünü buradan alırsınız.

Reply
meltem 15 Mayıs 2017 - 01:06

merhaba nikon d90 da video çekerken lensi döndürünce otomatik netlemiyor, nasıl odaklayabilirim acaba bir yolu var mı

Reply
birkarefotoğraf 17 Mayıs 2017 - 15:40

otomatik netleme videoda yok çünkü, manuel netleme yapmak zorundasınız.

Reply
fatma 21 Mayıs 2017 - 19:05

fotoğrafı çekmek için baktığımda bulanık bir görüntü görüyorum ancak çektiğimde görüntü net oluyor. bunun sebebi ne olabilir ?

Reply
birkarefotoğraf 22 Mayıs 2017 - 15:13

makinenizin diopter ayarını kontrol edin. gözlük kullanıyorsanız buda aynı durum için etkili olabilir. başka bir arkadaşınızada kontrol ettirin.

Reply
alper 4 Temmuz 2018 - 10:05

CANON 1100D kullanıcısıyım, karanlıkta manuel focus’ta odaklama yaparken vizörden ve LCD’den objeyi göremediğim için odak yapamıyorum. aynı objeye oto focus’ta netleme yaparken eğer dahili flaş açıksa pıt pıt flaşı patlatarak netleme yapıyor. flaş açık değilse yine odaklamıyor. benim yapmak istediğim manuel focus’ta flaşı yardımcı ışık olarak kullanabilmek ve oto focusta flaş kapalı olsa dahi otomatik olarak flaşı açması. hangi menüden nasıl değiştirebilirim bu ayarı.şimdiden teşekkürler.

Reply
Arslan 22 Mart 2019 - 08:14

Canon 1200d almak istiyorum hobi çekimler için

Reply
birkarefotoğraf 30 Mart 2019 - 14:38

elbette başlangıç için güzel bir makine.

Reply
faruk 2 Mayıs 2019 - 16:14

canon g7x mark II de video çekerken netleme sorunu yaşıyorum. sorunu nasıl çözerim nasıl ayarlama yapmam gerekiyor?

Reply
melih 10 Ocak 2020 - 12:19

eos 1200d mf modunda el ile netleştirebiliyoruz. ama af modunda vizörden bakınca. net fotograf cekmıyor. sorun ne olabilir acaba

Reply

Yorumu Gönder