Objektifler Hakkında Aklımıza Takılan Sorular

Objektifler Hakkında Aklımıza Takılan Sorular

Aslında her soru bir makale konusu olmakla birlikte özet olarak objektiflerle ilgili kafamıza takılan soruları cevaplandırmaya çalıştık. Sorular sorular aklımızdaki sorular. Buyurun beraber bakalım aklımıza takılan sorulara. 

1- Soru: Objektif nedir ?

birkarefotograf-objektifler-hakkında-sorular-1

Cevap: Bir veya birçok mercek elemanından oluşan, temel görevi ışığı fotoğraf makinesi sensörü üzerine yada film üzerine düşürmek olan fotoğraf makinesi parçasıdır. Kompakt ve DSLR-Like türü makinelerde objektif fotoğraf makinesiyle bütünleşiktir. Dslr türü makinelerde bu parça sökülüp takılabilir.

2- Soru: Diyafram nedir ?

birkarefotograf-objektifler-hakkında-sorular-2

Cevap: Objektiflerde ışık miktarını ayarlayan yapraklı mekanizmaya verilen addır. Aparture olarak ta adlandırılır. Bu mekanizmada yer alan yaprak biçimindeki diyafram parçaları açılıp kapatılarak ışık miktarı ayarlanır. Ayrıca bu mekanizma net alan derinliğinin de ayarlanmasında kullanılır.

3- Soru: Objektifte diyafram değeri neden önemlidir?

birkarefotograf-objektifler-hakkında-sorular-2

Cevap: Fotoğraf ışık demektir. Bize ışığı sağlayanda objektiftir. Işığı kontrol etmemizi sağlayanda diyaframdır. Objektiflerde yer alan diyaframlar belli açıklıklarda üretilirler. Diyafram değerleri (f 1.0- f 1.2 – f1.4 – f1.8 – f2 – f2.8 – f4 – f5.6 – f8 – f11 – f16) şeklinde karşımıza çıkar. Buradaki değerler diyaframın dış kısmıyla diyafram açıklığı arasındaki mesafeyi ifade ettiğinden diyafram değeri ne kadar küçük olursa diyafram açıklığımızda o kadar çok olacaktır. Diyafram  açıklığı ne kadar çok olursa makinemiz o kadar çok ışık alacaktır. Ayrıca fazla ışık bize daha hızlı enstantane değerlerinde çekim yapmamızı sağlar. Bununla birlikte ne demiştik diyafram alan derinliğini ayarlamamıza yardımcı oluyordu. Açık diyaframa sahip bir objektif de alan derinliğini daha çok düşürmek mümkündür.  Ayrıca ışığın yetersiz olduğu mekan ve zamanlarda açık diyafram hayat kurtarır.

birkarefotograf-objektifler-hakkında-sorular-3
(flicker- Liang Ge)
Açık diyaframla çekilmiş bir fotoğraf. Alan derinliği düştüğünden dolayı arka kısım tamamen flu. Ayrıca arka plana bakacak olursak bokeh etkisi oluşmuş. (fotoğrafa ilk başlayanların hep sordukları arkayı nasıl flu yaparım sorusunun cevabı aslında .

4- Soru:  Odak uzaklığı nedir ?

birkarefotograf-objektifler-hakkında-sorular-4

Cevap:  objektife dışarıdan gelen ışık belirli bir noktada toplanır. İşte bu noktayla sensör veya film arasında olan uzaklığa odak uzaklığı adı verilir. mm cinsinden ifade edilir. Üretilen lenslerde üretildikleri odak uzaklığına göre adlandırılırlar. 50 mm, 105mm, 18-55mm gibi.

5- Soru: Odak uzaklığına göre lensler kaça ayrılır ?

 birkarefotograf-fotograf-makinesi-objektifleri-3

Cevap: Odak uzaklıklarına göre objektifleri 3 kısma ayırabiliriz. Burada önemli olan şudur ki odak uzaklığı objektifin görüş açısıyla ters orantılıdır. Odak uzaklığı azaldıkça görüş açısı artar, odak uzaklığı arttıkça ise görüş açısı azalır. Bundan dolayı objektifler normal, geniş ve dar açılı objektifler olarak adlandırılır. Daha önceki yazımızda 50mm odaklı lenslerin 46 derece bir görüş açısına sahip olduklarını ve  bu görüş açısının da bir insanın gözünü kapattığında gördüğü açıya çok yakın olduğunu söylemiştik. İşte objektifler de sınıflandırılırken 50mm odak uzaklığına sahip objektifler baz alınır. 50mm odak uzaklığına sahip objektifler normal, 50mm den daha düşük odak uzaklığına sahip objektifler geniş, 50mm daha yüksek odak uzaklığına sahip objektifler dar açılı objektif olarak adlandırılır.

6- Soru: Çalışma prensibine göre objektifler kaça ayrılır?

Cevap: Bu objektifler ikiye ayrılır arkadaşlar. Bunlar odak uzaklığı değişen(zoom objektif olarakta adlandırılır) ve odak uzaklığı değişmeyen (prime lens olarak ta adlandırılır) objektiflerdir.

 birkarefotograf-objektifler-hakkında-sorular-5

Prime objektiflere örnek 50mm, 85mm, 100mm objektiflerdir.  Dikkat ederseniz tek sayıyla ifade edilirler.

birkarefotograf-objektifler-hakkında-sorular-6

Zoom bjektiflere örnekse 18-55mm, 18-200mm, 70-300mm dikkat ettiyseniz iki sayıyla ifade edilirler. Burada 18-55mm lensten örnek verecek olursak, odak uzaklığı 18mm ile 55mm arasında değişen objektif türleridir.

7- Soru: Net alan derinliği nedir?

netalanderinligi

Cevap: Odaklama yada netleme yapılan nesnenin öndeki ve arkasındaki mesafeye alan derinliği adı verilir. Yani fotoğraftaki net olan bölgeye net alan derinliği olarak adlandırılır. Fotoğraftaki net alanımız fazla ise net alan derinliğimiz çoktur net alanımız az ise alan derinliğimizde az olacaktır. Aslında bir çok fotoğraf severin  fotoğrafa başlama nedenidir alan derinliğinin etkisi. Herkesin istediği çektikleri objenin yada kişinin arka planının flu olmasıdır.

8- Soru: Net alan derinliği nelere bağlıdır?

 birkarefotograf-objektifler-hakkında-sorular-7

Cevap: Net alan derinliğini objektifin odak uzaklığı, diyafram açıklığı ve netleme yapılan nesnenin fotoğrafçıya olan uzaklığı etkiler. Diyaframımız ne kadar açık olursa net alan derinliği de o ölçüde azalacaktır. Netleme yapılan konu yada nesne fotoğrafçıya ne kadar yakın olursa alan derinliği o ölçüde azalacaktır. Odak uzunluğu ne kadar yüksek olursa net alan derinliği o kadar azalacaktır. Tabi bunların tersi durumlarda da net alan derinliği artar.

9- Soru: Objektif çeşitleri nelerdir?

Cevap: Objektiflerin odak uzaklıklarına ve çalışma prensiplerine göre ayrıldığını söylemiştik. Ancak pratik de kullanılan objektif çeşitlerine bakacak olursak.

Standart objektifler: 50-55 mm odak uzaklığına sahip objektiflerdir. Elde edilen görüntü çıplak gözle görünen görüntüyle aynı görüş açısına sahip olduğu için standart objektif olarak adlandırılırlar. (örnek: Canon EF 50mm f/1.8)

 birkarefotograf-objektifler-hakkında-sorular-5

Geniş açı objektifler: 50 mm nin altındaki odak uzaklıklarına sahip objektiflere Geniş Açılı(Wide Angle) Objektifler denir. DSLR makinelerde sensör boyutuna göre geniş açı objektifler farklılık gösterir. 35mm ve tam kare (full frame) makinelerde 27mm odak uzaklığında geniş açı bir fotoğraf çekebilirken crop sensör (APS-C) makinelerde aynı fotoğraf (1.5x kırpma faktörü olduğundan) 18mm odak uzaklığında çekilebilmektedir. (örnek: Sigma 35mm F1.4 DG HSM )

 birkarefotograf-objektifler-hakkında-sorular-10

Telefoto  objektifler: Konuya yaklaşmadan fotoğraf almaya yarayan objektiflerdir. 70mm ve üstü odak uzaklığına sahip objektifler bu kategoriye girer. Bu tür objektiflerde keskin görüntü elde edebilmek için yüksek enstantane kullanmamız gerekmektedir. Ayrıca bu objektifler dar açılı objektiflerdir. 300mm üzeri odak uzaklığına sahip objektifler genelde kuş fotoğrafçılığı için kullanılırlar. Bu tür objektifler dar açılı olduğu için sensöre düşen ışık miktarı azalmaktadır. Onun için satın alırken açık diyafram tercih edilmelidir. (örnek sony SAL500F40G 500 mm F4 G SSM ultra telefoto objektif)

 birkarefotograf-objektifler-hakkında-sorular-11

Zoom objektifler: Bu tür objektiflerde telefoto objektifler gibi konuya yaklaşmadan fotoğraf almamızı sağlarlar ancak bu objektiflerin odak uzaklıkları değişen objektiflerdir. Bu tür objektiflerde geniş açı ve dar açılı fotoğraf almak mümkündür.  (Örnek Nikon 18-200mm VR DX)

birkarefotograf-objektifler-hakkında-sorular-13

Balık Gözü (Fisheye) objektifler: Odak uzaklığı 16mm nin altındaki objektiflerdir. Bu objektiflerle çekilen fotoğraflarda çizgiler bombeleşmektedir. Bundan dolayı yakın mesafeden çekilen fotoğraflarda görüntü kadraja rahat sığıbilmektedir. (örnek nikon 10,5 mm f/2,8 fisheye )

 birkarefotograf-objektifler-hakkında-sorular-12

Makro objektifler: Birebir büyütme yapan yani gerçekte olan görüntüyü aynı ölçüde fotoğrafa aktaran objektiflerdir. Makro olmayan objektiflerde konuya çok yakınlaşınca netleme sorunu yaşarız işte bu objektiflerde bu sorun ortadan kaldırılmıştır. Makro fotoğrafçılık bambaşka bir dünyanın kapılarını bize açar.(örnek Sigma 150mm F/2.8 EX DG OS APO Macro)

birkarefotograf-objektifler-hakkında-sorular-14

10- Soru: Kırpma Faktörü veya Odak Uzaklığı Çarpanı  nedir?

birkarefotograf-objektifler-hakkında-sorular-8

Cevap: Eskiden 35mmlik film kullanılmaktaydı bu filmlerin dijital sistemdeki yerini Full-frame sensörler almıştır. Ancak bu sensörlerin üretimi de çok pahalı olduğundan makine fiyatları aşırı artmaktadır. Maliyetleri düşürmek için bazı makinelerde bu sensörler küçülterek daha düşük maliyetli fotoğraf makineleri üretilmiştir. Bu fotoğraf makineleri sensörlerin kırpılmasından dolayı Crop sensör (aps-c) makine olarak adlandırılırlar.birkarefotograf-objektifler-hakkında-sorular-9

Nikondan örnek verecek olursak Nikon d5100 (APS-C) yani crop sensör bir fotoğraf makinesiyken Nikon d800 35mm denk gelen Full-frame bir makinedir.  İşte bu sensörlerin boyutu küçültüldüğünden yani sensörler kırpıldığından kırpma faktörü ortaya çıkmıştır. Nikonlar da bu kırpma faktörü 1.5 iken Canon da bu değer 1.6’dır. Örneğin bende Canonun 50mm bir lensi var. Bunu canon 5d yani full-frame makinemde kullanıyorum ben. Bunun odak uzaklığı nedir 50mm’dir. Peki ben bunu 600d si yani olan yani crop sönsör bir makine kullanan arkadaşıma verdim. O makinesine takdığı zaman kırpma faktörü devreye girer ve 1,6 ile çarpılarak odak uzaklığı ortaya çıkar. 50*1,6=80mm.  Bende 50 arkadaş da 80mm oldu lens.  İşte kuş fotoğrafçılığı yapanlar APS-C bir makine kullanırlarda Nikon için 300 mm bir lens 450 mm olur ki buda çok iyi bir değerdir.

Evet objektiflerle ilgili aklımıza takılan soruları bir nebzede olsa cevaplandırdık. Vakit buldukça bu soru-cevaplara ekleme yapacağız arkadaşlar. Sizin de aklınıza takılan sorular bizlere iletin ki buradan cevaplamaya çalışalım.

15 Yorum

  1. Efe

    Harika bilgiler var. Çok teşekkürler.
    Benim kafama takılan şey full frame mi tercih edilmeli yoksa crop mu?
    Siz güzel bir örnek verdiniz kuş fotoğrafçılığı için ideal dediniz crop sensör için. Mesela manzara çeken biri full frame mi tercih etmeli?
    Bu full frame sensörlerin pikseller üzerinde büyük etkisi olduğunu öğrendim. Baskı almak isteyenler için full frame çok değerli gibi geldi.
    Kafam biraz karıştı açıkçası :S
    Bu konu hakkında detaylı bilgi verirseniz çok sevinirim

    Yanıt
    1. Erkan YALVAÇ

      Malesef o noktada verilen bilgi doğru değil. Örnek verecek olursak 50mm lensle full frame makinada 46 derecelik bir bakış açısına sahibiz bu lensi crop faktörlü bir makinaya taktığımızda 46 dereceden daha dar bir açıyla fotoğraf çekeriz. Yani lensimiz 50mm*1,6=80mm de fotoğraf çekiyormuşuz gibi dar açı özellik kazanır. Tele özellik kazanmaz.

      Yanıt
        1. Erkan YALVAÇ

          300 mm lensi croplu makineye takılırsa o lens 450 mm olmasından bahsediyorum, lensin odak uzaklığı aynı değişen görüş açışı , croplu makinelerde sensor boyutu kuculdugunden daha dar gorus aciniz olur, lensin odak uzaklığında değişen bir şey yok

          Yanıt
  2. Bera Yavuz

    Merhaba,

    Öncelikle ayrıntılı anlatım için teşekkür ederim.

    Canon Eos 100 d ile ayakkabı fotoğrafları çekmeyi planlıyorum. Yakından detaylı pozlar almak istiyorum.

    Studyo ortamında çekim yapağım. Hangi lens benim için uygundur. Teşekkürler,

    Yanıt
  3. Remzi Turhan

    Merhaba! Verdiğiniz detaylı ve faydalı bilgiler için çok teşekkürler…
    Basit ve gereksiz bulursanız acemiliğime verin ama kendimce mühim bir merakım var.
    Cevaplayabilirseniz memnun olurum:

    Aynı makine, aynı nokta ve açıdan olmak şartıyla;
    farklı lenslerin aynı odak uzaklığı ile çekim yapıldığında,
    zoom ve perspektif olarak hemen hemen aynı fotograf mı elde edilir?

    Örnek:
    18-55 lens ile 55 mm odak uzunluğunda çekilen bir fotograf ve
    55-250 lens ile 55 mm odak uzunluğunda çekilen bir fotograf

    Yanıt
  4. mehtap

    Merhaba, cerdiğiniz bilgiler benim gibi yeni başlayanlar için çok değerli, teşekkürler.
    Ben Nikon 3100 ile dolunay fotoğrafı çekmeye çalışacağım, 18-55 standart dışında lensim yok, hangi ayarları tavsiye edersiniz?

    Yanıt
  5. Yasin

    Hepsi çok güzel bir bilgiydi teşşekkür ederiz ama altını çizmek isterimki güzel fotoğraflar çekmek için cebinizdeki cüzdanınızda en azından 300 mm filan olması lazımdır heralde 🙂

    Yanıt
  6. Geri İzleme: Kuş Fotoğrafçılığında Temel İpuçları | birkarefotoğraf | fotoğrafa dair...