Megapiksel Nedir ?

Megapiksel Nedir ?

Megapiksel Fotoğraf Makinemizde yer alan sensör yani algılayıcı üzerindeki ışığı algılayan piksellerin sayısını ifade ettiği gibi aynı zamanda çekilen fotoğraf üzerindeki piksel sayısını da ifade eden çözünürlük birimidir. Bir örnek verecek olursak 1 megapiksel demek şu demektir; Fotoğraf makinemizin sensörünün uzun köşesine sığdırılan piksel sayısı 1280 piksel kısa köşesine sığdırılan piksel sayısıda 960 piksel olsun 1280×960 piksel=1228800 piksel ediyor. Buda yaklaşık olarak 1 magapiksel olarak ifade edilmektedir. Çekilen fotoğrafta 1280×960 piksel=1228800 piksel olacağından, fotoğrafta 1 magapiksel olarak karşımıza çıkar. Ancak megapiksel uzunluğu değil çözünürlüğü ifade ettiğini ve piksellerin gerçek yaşamda sensör üzerinde fiziki olarak ifade edilen bir birim olduğu gibi  fotoğraflarımızda da bir çözünürlük birimi olduğunu unutmayın. 

fotodiyot Megapiksel Nedir ?

Fotoğraf makinesi sensörü ürezinde ışığı algılayan pikseller olduğunu söylemiştik. Bu pikseller üzerinde ışığa duyarlı hücreler yani fotodiyotlardan oluşmaktadır. Bu fotodiyotlar ışığı emerek ışık fotonlarını elektrik sinyallerine dönüştürmektedirler. Bir sensör üzerine ne kadar çok fotodiyot koyarsak çözünürlük yani megapiksel o oranda artıyor. Yani 16mp demek , 16milyon fotodiyot demek diyebiliriz.  Yani mp ne kadar yüksek olursa fotodiyot miktarıda o derece yüksek oluyor ve çözünürlük ve fotoğraflardaki ayrıntılar o oranda artıyor. Ancak yukarıda dediğimiz olayda sensörün boyutu burada devreye giriyor. Eğer sensörümüzün boyutu küçükse, küçük olan bu sensör üzerinde megapikseli yani fotodiyotları artırırsak, fotodiyotların boyutları küçülüyor ve daha az ışık emer hale geliyorlar. İşte her şey burada ortaya çıkıyor.

piksel-alani Megapiksel Nedir ?

Fotoğraf ışık demekti. Küçük sensör üzerinde az ışık emen bu fotodiyotlar megapiksel yalanını da ortaya çıkarıyor. Fotodiyotları küçüldüğü için fotoğraf kalitesinde de bariz biçimde kalite kaybı yaşanıyor. Kalite kaybı yaşanmasının nedeni tabi ki düşük ışık. Pirinç kadar sensör 100 milyon megapiksel olsa neye yarar boyutu küçük zaten.  İso hassasiyeti bunu bir nebzede olsa giderebiliyor. Üreticiler bu kalite kaybını azaltmak için bu algılayıcının ışık hassasiyetini artırıyorlar. Ancak oda bildiğiniz üzere bir yere kadar çünkü boyutu büyük olan fotodiyotun ışık hassasiyeti doğal olarak daha yüksekken küçük olanın hassasiyeti balon gibi şişiriliyor. İso değeri arttıkça kumlanma görmeniz de kaçınılmaz hale geliyor. Ayrıca birbirine yaklaşan bu fotodiyotlar iso değerini artırdıkça üzerinden geçen voltaj artacağı için oluşan gürültü sinyali artacak ve buda fotoğrafa yansıyacaktır. Cep telefonlarıyla kompakt makinelerle  gece yada az ışıkta çekilen fotoğrafların çamur gibi olmasının nedeni budur.

fotograf-makinesi-sensor-boyutlari-800x395 Megapiksel Nedir ?

Burada şunu unutmayın aynı boyuta sahip sensörlerde megapikseli artırmak çok büyük bariz farklar ortaya koymayacaktır. Ancak 100 milyon megapikselli küçük sensöre sahip bir fotoğraf makinesiyle 5 megapiksel büyük sensöre sahip bir makineyi kıyasladığınızda işte 5 megapiksellik büyük sensöre sahip makinenin 100 milyon megapikselli küçük sensöre sahip makineyi ezip geçtiğini görebilirsiniz. Çünkü büyük sensördeki piksel sayısı az olsada piksel alanı daha geniş küçük sensöre sahip fotoğraf makinesi sensöründe piksel sayısı çok olsada piksel alanı çok daha düşüktür. Piksel alanının büyük olması algılanan ışık miktarını artıracağı için fotoğraf kalitesini o oranda artıracaktır.  Sonuç olarak demek ki neymiş megapiksel koca bir yalan balonudur önemli olan her zaman sensör boyutudur. 

piksel-alanı Megapiksel Nedir ?

Burada uzunlukla piksel sayısını yani çözünürlüğü  karıştırmayalım. Öncelikle sensör üzerinde bu kavramı inceleyelim. Canon 5d Mark 3 ve Mark 4’ün sensör boyutları 25x36mm (864mm2)’dir ve eşittir ancak Canon 5d Mark 3 22 magapiksel iken Canon 5d Mark 4 30 megapikseldir. Canon 5d Mark 4 sensörüne üretici firma daha çok piksel sığdırarark megapikseli artırmıştır. Ayrıca Canon 5d Mark 3 Sensör Piksel Alanı 39.06 μm2 iken Canon 5d Mark 4 senskör piksel alanı 28.69 μm2’dir. Canon 5d Mark 3  sensör piksel alanı  Mark 4’ten % 36 daha büyüktür.

megapiksel-nedir-animasyonu Megapiksel Nedir ?

megapiksel-baskı-boyutu-orani Megapiksel Nedir ?

Sensör üzerinde piksel sayısınının uzunluğu ifade etmediğini gördük. Peki elde ettiğimiz görüntüde durum nedir ona bakalım. Buradaki en önemli husun şudur; fotoğraflardaki piksellerin bilgisayar monitöründe görüntülenmesiyle veyahut yazıcıda baskıya verilmeden önce piksellerin boyutları yoktur. Ne zaman ki biz bunları görüntüleriz veyahut yazdırırız o zaman bu pikseller boyutlanır. Örnek verelim, 10×15 cm’lik bir baskı kağıdı üzerine 5 megapiksel bir baskı  aldığımızı varsayalım,  buradaki pikselin boyutu 0,01 mm iken, 20×25 cm’lik baskıda bu aynı pikselin boyutu 0.05 mm olmaktadır. Buda şu anlamı taşır 10×15 cm’lik bir fotoğrafa 1 megapiksellik bir baskı alabileceğimiz gibi 30 megapiksellik bir baskıda alabiliriz. Burada detaylar artar ancak uzunluklar baskı alındıktan sonra değişir. İşte bu yüzden dir ki megapiksel bize birtek baskı alırken lazımdır çünkü yüksek boyutta baskı alırken çözünürlük değerimiz yani megapiksel yüksel olmalıdır ki görsel baskı alırken bozulmasın ve detaylar kaybolmasın. 

faqfix50 Megapiksel Nedir ?

Örneğin siz 20mp’lik bir fotoğrafı 1280×800 çözünürlüğe sahip bir monitörde görüntülediğinizde fotoğraf üzerindeki piksel boyutları çok daha küçülecek ama detaylar ve netlik dahada artacaktır. Bir fotoğrafın ne kadar net olduğunu görebilmemiz için o fotoğrafı 20 megapiksel ise tam o boyutta açarak (buna %100 crop denir) inceleriz. Ayrıca dijital olarak da zoom yapabilmemizin nedeni de budur çünkü 1280×800 çözünürlükte baktığımız fotoğraf gerçek anlamda daha büyük olduğu için zoom yapıp detayı da bakmamız mümkün olur. 

Yüksek Megapikselin Yararları Nelerdir?

Yüksek megapikselin bizim için ne gibi yararı vardır diye bakacak olursak.

  • Öncelikle yüksek megapiksel yüksek boyutlu baskı alırken çözünürlük kaybı yaşamanızın önüne geçer. Yani duvar boyutunda bir baskı alacaksanız megapiksel boyutu ne kadar büyükse o kadar daha ayrıntılı baskı almanızı sağlar ve ayrıntıların kaybolmasının önüne geçer.
  • Ayrıca yüksek megapiksel,  fotoğrafı kesip içinden belli bir kısmı kullanmak istediğinizde kalite kaybı yaşamadan buna imkan tanır. Mesela bir insan fotoğrafı çektiniz ve kişinin çevresindekilerden arındırıp sadece kişinin fotoğrafını kullanmak istiyorsunuz. Bu fotoğrafı fotoğraf düzenleme programında açıp gereksiz ayrıntıları silip işe yarayacak olan kişinin bulunduğu kısmı kullanacaksınız. İşte yüksek megapikselde bu kısmı kesip fotoğraftan çıkardığınızda kalite kaybı yaşamassınız ve baskıya verdiğinizde de bu kalite korunur. Ancak düşük megapiksel de bu kişinin olduğu kısmı kesip çıkardığınızda baskıda kalite kaybı çok yüksek olacaktır veyahut düşük boyutta baskı almak durumunda kalırsınız.

Gördüğünüz üzere yeksek megapikselin bunların dışında bize bir faydası yoktur.

Yüksek Megapikselin Zararları Nelerdir?

  • Daha pahalıdırlar. Bunun nedeni firmaların megapiksel yalanına kullanıcıları inandırmaları yüksek megapiksel daha iyidir deyip her yıl onlara yeni makine satmak istemelerinden kaynaklanmaktadır.
  • Yavaştırlar. Nedeni ise yüksek megapikselli bir fotoğraf çektiğinizde fotoğraf makinenizdeki görüntü işlemcisinin bu görüntüyü işleme süresinin ister istemez uzamasıdır.
  • Depolama alanını gereksiz doldururlar. İhtiyaç dışında yüksek megapiksel sizin hem fotoğraf makinesi hafıza kartlarınızı daha yüksek boyutlarda alma gereğini ortaya çıkarırlar hemde bilgisayarınızdaki depolama alanını gereksiz doldururlar.
  • Ekipman yenilemeye ihtiyacını doğururlar. Yüksek megapikselli bir kaç fotoğraf dosyasını görüntü işlemeye kalktığınızda bilgisayarınız büyük ihtimalle kilitlenecektir ve yeni bilgisayar alma ihtiyacı doğacaktır.

Fotoğraf Makinesi Satın Alırken Megapiksel Ne Derece Önemlidir?

  • Her ne olursa olsun megapiksel yalanına kanıp çok yüksek bütçelere ekipman satın almamak gerekiyor. Öncelikle bakılması gereken sensör boyutu ilk tercih sebebi bu olmalıdır. Sensör boyutu büyük olan fotoğraf makinesi tercihte ön planda olması gerekiyor.
  • Eğer sensör boyutları eşitse megapikseli yüksek olana yada düşük olana bakmadan önce fiyatına bakmak lazım; Fiyatı yüksek megapikseli de yüksek fotoğraf makinesi yerine fiyatı düşük, megapikseli düşük makineyi  tercih etmemiz daha doğru olacaktır. Çünkü aynı sensör boyutunda düşük megapikselli sensör daha iyi fotoğraf kalitesi ve iso başarımı bizlere sunar.
  •  Ancak buradaki önemli husus şu eğer yüksek boyutta baskılar alacaksanız aynı boyuta sahip sensörler içinde fiyatı yüksek olsa da megapiksel değeri yüksek fotoğraf makinesini tercih etmemiz gerekiyor.

 Fotoğraf Makinelerinde Objektif, Görüntü İşlemcisi ve Sensörün Önemi yazımızıda okumalısınız. (Dipnot: İnsan gözü 576 megapikseldir.) Işığınız bol olsun.