Makro Objektif Nedir? Ne değildir ?

Makro Objektif Nedir? Ne değildir ?

Makro objektif yada makro lens; fotoğrafını çekmek istediğimiz objeyi, fotoğrafa yani fotoğraf makinemizin algılayıcısına birebir (1:1) veya daha yüksek boyutta aktarmaya olanak sağlayan objektiflerdir. Makro objektifler 1cm boyutunda ki bir nesneyi yine 1cm veya daha büyük (2x, 3x gibi ) boyutda  fotoğrafımıza yansıtırlar. Tam kare fotoğraf makinelerinde algılayıcı boyutu 36x24mm olduğundan gerçek hayatta 36×24 mm boyutundaki bir nesneyi fotoğrafımıza birebir aktarabiliriz, kırpılmış yani APS-C diye tabir ettiğimiz fotoğraf makinelerinde algılayıcı boyutu 25×16 mm olduğundan bu makinelerdede 25x16mm boyutundaki bir nesneyi fotoğrafımıza birebir aktarabiliriz. Burada çektiğimiz nesne sensör üzerinde 4352 pikselse gerçek hayattata bu nesne 4352 piksel boyutundadır.

makro-objektif-nedir-makro-buyutme-orani Makro Objektif Nedir? Ne değildir ?

Peki şöyle bir örnek verelim, diyelim ki bir ev fotoğrafı çektik ve çektiğimiz fotoğraf algılayıcı üzerinde 4352 piksel boyutunda ancak gerçek hayatta bu evin 4352 piksel boyutunda olması mümkün mü? tabi ki hayır. Peki bir sinek fotoğrafı çektik 1cm boyutunda sensör üzerine düşen piksel boyutuyla gerçek hayattaki boyutun aynı olması mümkündür. Ev örneğinde ise bu söz konusu değildir. İşte makroyu makro yapan nesnelerin birebir veya 2x 3x 5x 10x boyutunda fotoğrafa aktarılmasıdır.

makro-objektektif-nasil-anlasilir Makro Objektif Nedir? Ne değildir ?

makro-modu Makro Objektif Nedir? Ne değildir ?

Burada şu hususu unutmayın bir objektif üzerinde makro yazması veyahut kompakt makinelerde gördüğünüz kadrandaki makro ayarı o makineyi veyahut o objektifi makro objektif yapmaz.Bunlardan aldığınız görüntülerde makro fotoğraf sayılmaz. Bunu sağlayacak husus objektifin yani lensin 1:1 birebir ve üstü boyutta görüntü sağlayıp sağlamadığıdır. O yüzden her makro yazan objektif, makro objektif değildir.

makro-objektektif-prime Makro Objektif Nedir? Ne değildir ?

Bununla birlikte aklınızdan çıkarmamanız gereken bir konuda makro objektifler 90mm, 105mm gibi sabit odak uzaklığına sahiptirler. Bunun nedeni ise prime diye tabir edilen sabit odak uzaklığına sahip objektifler en keskin fotoğraflar için optimize edilmişlerdir. Zoom objektifler ise yani 18-55, 70-200 gibi objektifler ile elde edilen fotoğraf kalitesi ve keskinliği prime objektiflere göre daha düşüktür. Bunun nedeni ise zoom objektiflerde içerde yer alan merceklerin hareketli olması kalite kaybına neden olmaktadır. Prime yani sabit odak uzaklığına sahip objektiflerde lensler en ideal görüntü kalitesi için sabitlenmiş ve optimize edilmişlerdir.

makro-objektif-netleme-mesafesi Makro Objektif Nedir? Ne değildir ?Objektifinizin nesneyi netleme yapabildiği mesafeye netleme mesafesi adı verilir. Makro lenslerin önemli özelliklerinden biriside normal objektifler bir nesneye 30-40 cm yakınlaşma sağlarken makro objektifler 1cm’e kadar yakınlaşma sağlarlar. Bunu kendiniz de deneyebilirsiniz. Bir DSLR sahibi iseniz bir nesneyi çok yakından çekmeye çalıştığınızda objektifinizin netleme yapmadığını, objeyle aranıza belirli bir mesafe koyduğunuzda netleme yaptığını görürsünüz. İşte bu mesafe makro objektifler de çok kısadır.  Özetle makro objektiflerin netleme mesafesi makro fotoğraf çekimi için idealdir.

makro-objektif-nedir-ne-neden-bulanik Makro Objektif Nedir? Ne değildir ?

Netleme mesafesinin düşmesi iki olumsuz durum oluşturur. Bunlardan birincisi düşük ışık ikincisi ise alan derinliğinin çok düşük olmasıdır. Makro fotoğrafçılar için en zor olan, düşük ışık şartlarında ve düşük alan derinliğinde çalışmak zorunda kalınmasıdır.

makro-objektif-nedir-ne-degildir Makro Objektif Nedir? Ne değildir ?

Unutmayın her  makro objektifle portre vb. fotoğraflar çekebilirsiniz ancak her lensle makro fotoğraf çekemezsiniz.(Ters bağlama vb. durumlar dışında.) Makro fotoğraf çekebilmeniz için makro fotoğrafçılık için özel olarak üretilmiş 1:1 boyutunda çekim yapabilen objektifler kullanmalısınız. Objektifler Hakkında Aklımıza Takılan Sorular  ve Makro Fotoğrafçılık yazımızı da okumalısınız.