ISO – ASA nedir?

ISO – ASA  nedir?

İnternational Organization for Standardization’ yani ‘Uluslararası Standartlık Örgütü’nün kısaltmasıdır. Bizim anlayacağımız mana da ise ıso, kısaca ışığa duyarlılıktır. Filmli makineler zamanında filmin ışığa duyarlılığı iken, şu anda dijital fotoğraf makinelerinde sensörün ışığa duyarlılığıdır. Eskiden filmlerin üzerinde gördüğümüz 100-200-400-800 gibi değerleri şimdi dslr makinelerin üzerinde görüyoruz.

Gürültü (Noise) Nedir?

Noise, bir fotoğraftaki istenmeyen noktacıklardır. Film dünyasında buna grain adı verilirken, dijital dünyada noise (gürültü) denmektedir. Sensörlerin kendisine düşen ışığı doğru analiz edememesi ile ilgili bir durumdur ve noise seviyesi yükseldikçe, görüntü kalitesi düşer.

Günümüzde iyi makineler(canon 5d mark II- Mark III, nikon D800-d600) , çok az noise üretmeleriyle ünlüdür. Buna karşılık daha düşük kalite makineler(kompakt makineler) , daha fazla gürültü üretirler ve görüntü kalitesini bozarlar.

Noise seviyesi, muhtelif parametrelerle ilgilidir. Ortak noise problemleri, yüksek ISO değerlerinde ve az ışıklı ortamlarda kendisini gösterir. Buna karşılık ortak olmayan noise problemleri de vardır ve makineden makineye farklılık gösterebilir.

Bazı makinelerin dijital algoritmaları, noise seviyesini düşürecek şekilde gelişmişken, bazıları değildir. Benzer şekilde bazı yüksek MP değerine sahip makinelerde CCD/CMOS’taki devreler kalitesizdir ve fazla noise üretir. Ayrıca düşük ISO değerleri daha az noise üretir.

Peki madem küçük ISO daha iyi neden ISO yükseltilir?

Bir fotoğrafın oluşmasında en büyük etken ışıktır. Işık yoksa fotoğrafta yoktur diyebiliriz. Bu nedenle düşük ışıklı ortamlarda(ev, ofis ,müzeler) harici bir ışık kaynağı yoksa veya yetersizse ISO’yu yükseltmek durumundayız.

Yukarıdaki fotoğrafta da görüldüğü gibi yüksek ISO değerleri fazla noise neden olmaktadır. 

ISO Değerini Nelere Göre Karar Verip Değiştirmeli?

1- Çekmek istediğimiz konu hareketli mi? Eğer konu hareketliyse daha yüksek enstantane değerine ihtiyacınız olacak, dolayısıyla daha yüksek ISO kullanmanız gerekecek.

2- Ortamdaki ışık ne düzeyde? Objeniz ne kadar ışık alıyorsa ona göre bir ISO değeri belirlemeniz gerekecek.

3- Tripod kullanıyor musunuz? Tripodunuz varsa yüksek enstantaneye gerek olmayabilir çünkü sabit kalan makine 30 saniye bile olsa düzgün çekim yapabilir. ISO’yu yükseltmenize gerek kalmaz.

4- Gürültü istiyor musunuz? Bazı fotoğraflar da gürültü (noise) istenebilir, film efekti verdiği için kullanılabilir. Bu durumda yüksek ISO kullanmalısınız.

Işığınız bol olsun. Sağlıcakla Kalın.

1 Yorum

  1. Geri İzleme: Keskin-Net Fotoğraf Çekmek İçin İpuçları | Birkarefotoğraf | Fotoğrafa Dair