Işıkla Boyama Nasıl Yapılır ?

Işıkla Boyama Nasıl Yapılır ?

Işıkla boyama tekniğini kullanarak  oldukça yaratıcı fotoğraflar çekmek mümkün. Uzun pozlama yaparak bir fotoğraf makinesi, basit bir ışık kaynağı ve birazcık yaratıcılıkla muhteşem ışıkla boyanmış fotoğraflar çekebilirsiniz. birkarefotograf-isikla-boyama-2   Işıkla boyama fotoğraf karesinde öne çıkarmak veya vuruculuk kazandırmak istediğiniz objelere, uzun pozlamada ışık ile enerji katmanızı sağlayan bir tekniktir. Uygulamak için sadece hayal gücü ve biraz el becerisiyle çok sayıda pratiğe ihtiyaç duyarsınız. Denemekten yorulmazsanız harika sonuçlar elde edebilirsiniz. birkarefotograf-isikla-boyama-3 Hangi ekipmanları kullanacağız ?

  • Fotoğraf Makinesi: Uzun pozlama çekebileceğiniz mümkünse “bulb” özeliği olan bir fotoğraf makinesi. En düşük ISO değeri ile manuel odaklama kullanmanızı tavsiye ederim.

  • Tripod: Gece fotoğrafçılığı konusunda anlattığım gibi, titrememiş fotoğraflar için olmazsa olmaz.

  • Işık Kaynağı: Küçük bir el feneri veya benzeri bir ışık kaynağı yeterlidir.

  Enstantane Süresi Işıkla Boyama için veya uzun pozlama fotoğraflar için bu konu tam bir muamma. Net bir rakam vermek imkansız. Zira bir sürü değişken işin içinde olacak. Arka planın pozlaması ayarlanmalı, şeklinizi çizmeye yetecek süre verilmeli. Enstantaneyi belirlemenin tek yolu deneme yanılma ile bir sürü fotoğraf çekmek.

Ek:

Picasso Işıkla Boyama Çalışmaları

O dönem LIFE dergisinde çalışan fotoğrafçı “Gjon Mili” 1949 yılında Picasso’ya yaptığı ziyaretlerinden birinde Picasso’ya patenlerinde minik ışıklar bağlanmış kayan buz patencilerinin uzun pozlanmış fotoğraflarını göstermiş. Fotoğraflardan çok etkilenen Picasso kendi ışıkla boyama çalışmalarını yapmış. Karanlık bir odada minik bir el feneriyle boyayarak çektiği fotoğraflar çok fazla ortada görünmeden ortadan kaybolmuş.

Işık Totografisi

Finlandiyalı fotoğrafçı Janne Parviainen 2008 yılından beri ışıkla boyama tekniği üzerinde çalışıyor. Konusunda uzmanlaşan fotoğrafçı, ışıkla boyama tekniğine kendince bir bakış açısı kazandırarak yeni bir sistem geliştirmiş.

isik-topografisi- (1) isik-topografisi- (2) isik-topografisi- (3)

Çalışmasına “Işık Topografisi” adını veren fotoğrafçı bir LED ışıkla bulunduğu odadaki tüm yüzeyleri tarıyor ve uzun pozlama da fotoğrafını çekiyor. Bir odayı tamamen taramak neredeyse yarım saat alıyor fakat çıkan sonuçlar gerçekten çok enteresan.

Bu yazımızı da okumanızı öneririm.

Fizyogram nedir? Nasıl yapılır?