İğne deliği kamera nasıl yapılır?

İğne deliği kamera nasıl yapılır?

Teknoloji ne kadar ilerlese de fotoğrafın icadından bugüne fotoğrafın temel yapısında hiç bir değişim olmamıştır. O meşhur karanlık kutu hala aynı karanlık kutu.Bildiğimiz üzere Fotoğraf makinesinin temel yapısını iğne deliği kamera oluşturmaktadır. Şimdi basit bir fotoğraf makinesi yani iğne deliği kamera yapalım.

Öncelikle bize bir karton kutu lazım. Bu ister bir meyve suyu kutusu olsun ister bir ayakkabı kutusu olsun farketmez. Önemli olan yırtık delik bir yanının olmaması.

igne-deligi-kamera-nasil-yapilir-3

Bu kutunun ön yüzüne yuvarlak yada kare bir delik açıyoruz. Bizim kutumuzda tam ortada zaten bir delik yer alıyordu.Bu deliği açarken önemli olan nokta tam orta noktaya bu deliğin açılması. Onun dışında dikkat etmeniz gereken bir şey yok.

igne-deligi-kamera-nasil-yapilir-2

Sonra bize bir parça alüminyum folyo lazım. Alüminyum folyoyu kare biçimde kesip tam orta noktasından iğneyle bir delik açıyoruz.

igne-deligi-kamera-nasil-yapilir-5

Diyeceksiniz ki kartonda niye açmıyoruz bu deliği de alüminyum folyo kullanıyoruz. Kartonun tırtıklı yapısı nedeniyle iğneyle delik açtığımızda temiz ve pürüzsüz bir delik oluşmuyor. O yüzden alüminyum folyo kullanıyoruz.

igne-deligi-kamera-nasil-yapilir-4

Sonra bu alüminyum folyoyu kutunun ön yüzünde orta kısımda açtığımız deliğe tam ortalayacak şekilde siyah bantla yapıştırıyoruz. siyah bant şart çünki ışık geçirmemezi lazım bantın. alüminyum folyonun kenarlarını da bantlıyoruz.

igne-deligi-kamera-nasil-yapilir-12

Son olarak iğne deliğimizede küçük bir parça bant yapıştırıyoruz. Evet ön yüzdeki işimiz bitti. Şimdi gelelim kutunun içinde arka yüze yapacaklarımıza.

igne-deligi-kamera-nasil-yapilir-6

Kutunun iç yüzünde ön kısıma tam paralel gelecek şekilde arka tarafa yine tam ortaya filmimizi yapıştırıyoruz.

igne-deligi-kamera-nasil-yapilir-7

Ancak unutmayın biz burada temsili olarak filmi yapıştırdık. Bu filmi siz tabiki karanlık ortamda yapıştırmalısınız. Yani karanlık bir oda şart. İster kendi evinizde oluşturacağınız bir karanlık odada ister tanıdık bir fotoğrafçıda bu işlemi yapabilirsiniz. Filmin emülsiyonlu (filmimizin kıvrıldığında içte kalan tarafı oluyor)yüzü kutunun iç kısmına bakacak yani ışık alacak olan bölüme.

igne-deligi-kamera-nasil-yapilir-9

Evet iğne deliğiyle filmi aynı hizaya gelecek şekilde hazır hale getirdik. Artık çekime bir adım daha yakınız.

igne-deligi-kamera-nasil-yapilir-10

Test yapıyoruz ışık filmin üzerine düşüyor. Bir sıkıntı yok 🙂 Sizler tabiki bu şekilde test yapmayın filmi yakarsınız. Filmi yapıştırmadan önce karanlık odaya girmeden yani böyle bir  test yapın. Sonra karanlık odaya girin filmi yapıştırın ve kutuyu kapatın.

igne-deligi-kamera-nasil-yapilir-13

Kutumuzu kapatıp bantlıyoruz. Tekrar hatırlatmakta fayda var. Filmi en son kutuyu kapatmadan önce karanlık odada yapıştırıp kutumuzu o şekilde kapatıyoruz.  Işık almayacak biçimde bantlıyoruz.

igne-deligi-kamera-nasil-yapilir-14

Kutumuzu siyah bir örtüyle örtüyoruz. Artık çekime hazırız.

igne-deligi-kamera-nasil-yapilir-12

Çekim yapma süremiz yani pozlandırma süremiz 2-3 saniye olmalıdır. Çekim yaparken iğne deliğini konuya bakacak şekilde ayarlıyoruz. Deliğin önündeki bantı 2-3 saniye kaldırıp kapatıyoruz.  Sonra kumaşla tekrar kutumuzu kapatıp karanlık odaya götürüyoruz ve filmimizi çıkarıp banyo ediyoruz.  İşte bu kadar fotoğrafımızı çekmiş olduk. Biraz zor dimi. İşte teknolojiyle o cep telefonumuzda veya profesyonel fotoğraf makinemiz de saniyede çektiğimiz fotoğraflar tüm bu işlemlerden geçiyor. Yani deklanşöre bastığımızda makinemiz tüm bu işlemleri kendi içinde yapıyor. Siz siz olun teknolojinin kıymetini bilin 🙂

Dünyanın neresinde olursa olsun, Nisan ayının son Pazar’ı bir iğne deliği kullanarak fotoğraf üreten herkes, bu fotoğrafı tarayıp http://pinholeday.org sitesine göndererek Dünya İğne Deliği Günü galerisinde yer alabilir.

A. Berk Bİlgİn, "ZAMAN / TİME" Istanbul, Turkey Dünya İğne deliği kamera günlerini araştırırken Türkiyeden katılan bir fotoğraf severin karesi.
A. Berk Bİlgİn, “ZAMAN / TİME”
Istanbul, Turkey
Dünya İğne deliği kamera günlerini araştırırken Türkiyeden katılan bir fotoğraf severin karesi.

Bu Yazımızı da Okumanızı Öneriyoruz.

 4M Pinhole Camera İle İğne Deliği Kamera Yapımı

11 Yorum

  1. barış

    ben de denedim ama sanırım başarısız oldum 🙁 fotoğrafı çektiğimizde ,görüntüyü filmin üzerinde görmemiz gerekmiyor mu ? banyodan önce pozun filmde görünmesi gerekmez mi ?

    Yanıt
  2. Sebile

    Filmi tek tek nasıl muhafaza edeceğim.tab ettirene kadar..bizde pinhole kamera yapıyoruz ödev olarak..birde böylesini denemek istedim..ama tek tek banyo yaptıramam..toplu olması için yıkanana kadar nasıl muhafaza ederim..

    Yanıt
    1. birkarefotoğraf

      her fotoğraf için ayrı kutu yapmak zorundasınız ne yazıkki en kolay yol bu. çünkü her filmi takabilmek için karanlık odada işlem yapmalısınız.

      Yanıt
  3. Mehmet Ali

    Bunu okulumda yapmayi dusunuyorum ama buyuk boyutlarda yapmak istiyrm.ogrencilerin icine girip goruntunun karsiya dususunu deneyimlemesi lazim yani film filan kullanmayacagiz. Yaklasik 3 metre yukseklik, 1.5 m derinlik ve 1.5 metre genisliginde bir karanlik kutu yapmak icin ortada acilacak deligin boyutu nedir ya da sizin yaptiginizdan farkli ekstra birsey yapilmasi gereklimidir?