Gündüz uzun pozlama nasıl yapılır?

Gündüz uzun pozlama nasıl yapılır?

Fotoğraf makinemizin modeline göre en uzun pozlama süresi farklılıklar gösterir ve genellikle 30sn’dir veya Bulb seçeneğinden daha uzun pozlama yapılabilmektedir. Daha uzun pozlama yapmamız gerektiğinde, örneğin yıldız pozlama yapmak istediğinizde birkaç saat pozlama yapmanız gerekebilir. Bu durumda tabii ki eliniz deklanşöre basılı olarak bekleyemezsiniz, elimizi de  belli bir konumda tutamayız tutsak bile titremelere neden oluruz o yüzden ihtiyacımız olan temel şeyler bir deklanşör, tripod ve nötr yoğunluk (neutral density) filtresi.

gunduz-uzun-pozlama-nasil-yapilir-6

Elbette daha uzun pozlamalar yapacaksak uzaktan kumanda ile çekim yapabiliriz. Bazen en ufak titremeler bile fotoğrafı bozabilir. örneğin deklanşöre el ile basmak bile uzun pozlamalarda fotoğrafı kötü etkileyebilir. O yüzden belli süre ayarı ile çekim yapabilen kumandalar tercih edebiliriz.

gunduz-uzun-pozlama-nasil-yapilir-2

Nötr yoğunluk(ND) filtreleri çeşitlerine göre ışığı farklı oranda azaltarak farklı pozlama süresi sağlar. ND 3.0 (10 stop) bir filtre ile güneşli bir günde parlak öğle ışığında 15-20 sn kadar pozlama yapabililmemize olanak tanır.

Pozlama sürenizi birkaç saniyeden uzun tutacağınız zamanlarda makinemizin “Uzun Pozlama” (Long Exposure Number) seçeneğini aktif hale getirin. Yoksa koyu bölgelerde fazlaca noise yani kumlanmayla karşılaşabilirsiniz.

gunduz-uzun-pozlama-nasil-yapilir-3

ND 3.0 gibi bir koyu bir filtre ile pozlama yapıyorsanız rüzgardan etkilenecek ağaç ve dallar fotoğrafınızda 15-20 sn sonunda bulanık çıkacaktır. Bu gibi durumlarda daha az koyu bir filtre ile pozlama süresi 1-2 sn olacak şekilde çekim yapmak ya da kadrajı hareketsiz nesnelere yöneltmek uygun olacaktır.

gunduz-uzun-pozlama-nasil-yapilir-4

ND 3.0 gibi koyu filtrelerdeki bir diğer sorun ise, bu filtrelerin koyuluğundan kaynaklanarak sıkıntı yaratan otomatik beyaz ayarıdır. Bu, fotoğraflarınız da belirgin ve istenmeyen renk yoğunluklarına neden olur. Örneğin gün batımında tüm fotoğraf çok fazla kırmızı görünebilir. Bu yüzden RAW çekim yapıp sonrasında beyaz ayarını elle düzeltmek gerekir.

gunduz-uzun-pozlama-nasil-yapilir-5

ND filtreniz yoksa ve makinanızın ISO ayarını mümkün olan en küçük duruma getirirseniz, aşırı parlak olmayan hava koşullarında polarize filtre de ışığı bir miktar azaltacak ve 1-2 sn. kadar pozlama yapmanıza izin verecektir. Polarize filtreler genellikle 1 stoptan 2, 3 stopa kadar ışığı kısabilir.

Uzun pozlamalarda otomatik ayarları kullanamayacağımızı bilmelisiniz çünkü genelde hatalı pozlama ortaya çıkar. Netlemeyi de filtreyi takmadan önce yapmanız gerekir yoksa otomatik netleme hatalı sonuç verir. Deneme yanılma ile doğru pozlamayı ikinci ya da üçüncü denemede tutturursunuz.

7 Yorum

  1. Serdar

    Hepsi tamamda bu filtre olayini birturlu anlayamiyorum bir cok filtre var hangisi ne ise yariyor ortak bir filtre yokmu bununla ilgilide yazilar videolar bekliyoruz lutfen.

    Yanıt
  2. Sebahat

    fotoğrafçılık başli başina bir meslek öğrenmemiz gereken bir çok detey var bilgileri okuyorum görselde pratikte geliştirmemuz gereken bilgiler bunlar hamgi marka kurs veriyor teşekkürler.