Gün Doğumu ve Gün Batımı Fotoğrafları Nasıl Çekilir?

Gün Doğumu ve Gün Batımı Fotoğrafları Nasıl Çekilir?

Gün Doğumu ve Gün Batımı Fotoğrafları  çekmek emek ister. Biz hemen olsun kolay olsun güzel olsun istiyoruz ama en güzel fotoğraflar her zaman emek ister. Bu nedenle gün batımı kolay olsa da gün doğumu fotoğrafları gerçekten zor çekiliyor. Gerek gidilecek mekana gece gidilmesi gerektiği gerekse ulaşım problemleri gün doğumu fotoğraflarını zorlaştırıyor. Gün batımı fotoğrafı ise gün doğumu fotoğrafına göre nispeten daha kolay. Gün doğumu ve gün batımı fotoğrafı için planlama ve zamanlama çok önemlidir. Özellikle bilmediğiniz bir mekana ön keşif yapmadan çekime gitmek çekeceğiniz fotoğrafı tamamiyle şansa bırakmışsınız demektir.  Gelin nelere dikkat edeceğiz bir göz gezdirelim.

Peter Kročka

Gün doğumu ve gün batımı fotoğraflarında geniş açı bir lens ve ışık yetersiz olacağı için bir tripodla çekim yapmamız en doğrusu. İllaki bir göl yada deniz çekmemiz şart değil. Tarihi bir mekan, yaşadığınız şehrin uzaktan gün batımını yada gün doğumunu çekebilirsiniz. Önemli olan güzel bir kurgu ve zamanında orada olmak. Evet çekim yapacağımız yere en az 1 saat öncesinden gidip hazırlık yapmalı ve gün doğumunu veya gün batımını beklemeliyiz.

Gürkan Gündoğdu

Çekim yaparken ışık yetersiz olacağı için tripod kurup 1/30, 1/60 enstantanelerde ve iso 100, iso 200 değerlerinde çalışabiliriz. İso’ya gün doğumu ve gün batımında dikkat etmeliyiz kumlanma oluşursa çektiğimiz zahmet yanımıza kar kalacaktır. Elbette enstantane’nizi düşürerek daha fazla uzun pozlama yapabilir ışığın durumuna göre ayarlarınızı yeniden gözden geçirip fotoğrafınızı çekebilirsiniz. Diyafram değerlerimiz ise yine f/8,f11 değerlerinde olsa da en doğru kararı yine siz vereceksiniz.  Eğer çekim yaptıktan sonra ışık,kontrast vb ayarlarda oynama yapacaksanız en doğrusu raw biçiminde çekim yapmanız.

Çekim süresi önemli çünkü gün doğarken yada gün batarken ışık sürekli olarak değişeceğinden renkler ve kontrast da değişecektir. Çekim yapacağınız yerden hemen ayrılmak yerine gün doğumunun başlamasından bitimine kadar bekleyip farklı zaman aralıklarında çekim yapmalısınız. Gün batımı içinde aynı durum söz konusu. Güzel kareler yakalamanız temennisiyle.

Işığınız bol olsun. Sağlıcakla Kalın.