Fotoğrafçılıkta Kompozisyon Nedir ?

Fotoğrafçılıkta Kompozisyon Nedir ?

Kompozisyonun ne olduğuna bakacak olursak, bir sanat eserini oluşturan parçaların belirli bir düzen çerçevesinde bir araya getirilmesidir. Özellikle batı sanatı, kompozisyon açısından, resimde, mimarlıkta, çevre tasarımında gelişmiştir. Sanatta denge, uyum, ritim, derinlik gibi unsurlar kompozisyonu oluşturmaktadır. Fotoğrafçılıkta kompozisyon ise kadraja giren objeleri göze hoş gelecek şekilde seçme ve düzenlemektir.

2

Göze hoş gelen, görüntülerin düzenlendiği, insan üzerinde etkileyici görüntü ortaya koyma işidir aslında kompozisyon. Kompozisyon oluşturulurken, görüntüye nelerin eklenip, nelerin çıkarılacağına, geriye kalan öğelerin görüntü içinde amaca uygun bir biçimde tasarlanmasına dikkat edilir.

Görüntü sanatlarında ilk başlarda her şey anlamsız ve boşken, görüntüyü oluşturan öğelerin işlenmesiyle ortaya göze hoş gelen görüntüler ortaya çıkar, fotoğrafta ise bu durum tam tersidir. Dolu olan görüntüler, belirli bir düzende ayrıştırma, orantı kurma ve düzenleme gerektirir.

3

Günümüzde teknoloji ve yazılımların çok hızlı gelişmesiyle fotoğraf üzerindeki lekeleri yada istenmeyen öğeleri temizlemek çok kolay. Fakat fotoğraf işlerken fotoğrafın doğallığını  bozmadan işlem yapmaya özen göstermeliyiz. Unutmayalım ki doğal olan her zaman güzeldir.

Fotoğrafta kadrajın içinde yer anal öğelerden gereksiz olan hangileridir  diye bakacak olursak, öğeyi kadrajdan çıkardığımızda konu bozulmuyorsa yada fotoğraf anlamını kaybetmiyorsa bu öğeleri her zaman kadrajın dışında bırakmak gerekir. Çünkü bir  fotoğraf içinde yer alan her öğe bir anlam taşımalı ve her öğenin bir açıklaması olması gerekir.

4

Fotoğrafta kompozisyon her fotoğrafçının düşüncesine göre değişir. Bu da kompozisyonu sonsuz kılar.  Ancak bu sonsuzluğa karşılık genel fotoğraf yaklaşımlarının dışına çıkılmaması gerekir. Bu genel yaklaşımlar fotoğrafta, fotoğrafçının anlatmaya çalıştığı konuyu güçlendirmelidir. Ancak kurallara bağlı kalmak, çekilmek istenen konuyu gölgelememelidir. Aslında bu yaklaşımlar kuraldan ziyade fotoğrafçıya yol gösterici rehber olarak düşünmeliyiz. İşte bu rehberler, bize fotoğrafı anlamamızı sağlar. Kompozisyonumuzu oluştururken bu rehberler bize yol göstermenin yanında, fotoğraftaki görsel etkiyi artıracağını bilmeliyiz.

Fotoğraf kadrajın içindeki görsel öğelerden oluşur. Ancak fotoğraftaki etkiyi artıracak bu öğeler kadrajda gelişigüzel, düzensiz olursa istenen fotoğrafın elde edilmesi mümkün olmayabilir. Fotoğraftaki öğeler bir kompozisyon oluşturularak belli bir düzene, biçime sokulursa fotoğrafta istenen etki yakalanabilir ve fotoğrafa bakan insanda istenilen etkiyi bırakabilir. İşte oluşturulan bu kompozisyon fotoğrafın anlamını da artıracak ve fotoğrafa katkıda bulunacaktır.

5

Fotoğrafta kullandığımız araçlar ve makinemizin ayarları gelişigüzel değil  kompozisyonu  kurarken oluşacak etkiyi düşünerek kullanmalı ve ayarlamalıyız.

Kompozisyonumuzdaki ana göğe ne kadar önemliyse yardımcı öğelerimizde o ölçüde önemlidir. Unutmayalım ki ana konuya destekleyen yardımcı öğeler fotoğrafta zenginliği sağlar. Bazen de ana konuyu ortaya çıkarmak için arka planın bulanık olması çok önemlidir.

Şu bir gerçek ki, fotoğraftaki görüntü her zaman gerçek dünyadan ayrılarak  farklılık oluşturur. Fotoğrafçı bütün bunların farkında olmalı ve bütün bunları en iyi fotoğrafı elde etmek için kullanmalıdır.

6

Günümüzdeki fotoğraf makineleri oldukça kaliteli fotoğraf elde etmemizi sağlamaktadır. Ancak unutmayalım ki fotoğrafı fotoğraf makinesi değil fotoğrafçı çeker.

Hemen herkeste yer alan fotoğraf makinesiyle herkes fotoğraf çeker. Ancak gerçek fotoğrafçıyı bunlardan ayıran iyi bir kompozisyondur.  İşte iyi bir  kompozisyon elde etmek bu yönden önemlidir.  Fotoğraf makineleri çok gelişmiş  olsalar da  kompozisyonu oluşturmaları imkansızdır. Kadrajlamayı yapan fotoğrafçı gören gözle bakar ve güzel olanı kadrajdan çekip alır.   İşte hangi makineyi kullanırsanız kullanın fotoğrafı çekecek olan sizsiniz  makine değil.  Bu nedenlerden dolayı fotoğrafçı iyi bir kompozisyon oluşturabilmelidir. Işığınız bol olsun.