Fotoğrafçı olmak üzerine pratik bir rehber. (David Hurn, Bill Jay ile sohbet ediyor)

Fotoğrafçı olmak üzerine pratik bir rehber. (David Hurn, Bill Jay ile sohbet ediyor)

Fotoğrafçı olmak üzerine pratik bir rehber. (David Hurn Bill Jay ile sohbet ediyor). David Hurn, bir Magnum fotoğrafçısı… Billy Jay, ilk karşılaşmalarında fotoğrafları hakkında Hurn’den “Sıkıcı. Bunlar türev. Başaramayacaksın.” eleştirisi almış bir fotoğrafçı, bir fotoğraf editörü…

Hurn’un fotoğraf yolculuğu ilginç bir şekilde, Sandhurst askeri okulunda sadece fotoğraf kulübü üyelerinin okul dışına çıkmalarına izin verildiğini keşfetmesiyle başlar. Hurn, babasının mesleki başarılarını tekrarlamak için girdiği askeri okuldan 1955’te asker olmak istemediğini karar vererek ayrılır. Ayrılırken tüfeğiyle fotoğraf makinesini değiş tokuş eder. Ne olmak istediğini karar vermiştir: Fotoğrafçı.

Londra’ya taşınan David, çalışmalarına burada devam ederken, Reflex adlı küçük bir ajansın üyesi olur. İlk başlarda Kraliyet Ailesinin fotoğraflarını çeker. Bu tür işler kendisini tatmin etmeyen Hurn, Sandhurst’te tanıştığı yazar olmak isteyen arkadaşı John Antrobus ile birlikte Macaristan’a gitmeye ve Macar devrimini fotoğraflamaya karar verir. Bu maceradan sonra Rusya’daki günlük yaşam hakkında bir çalışma yapmak üzere Rusya’ya gider. Dikkat çeken çalışmaları sayesinde 1967’de Magnum Fotoğrafa Ajansı’na kabul edilir.

Billy Jay ile karşılaşmaları da bu döneme rastlar. David Hurn’un, Billy Jay’in fotoğraflarına ilişkin sert ve olumsuz eleştirisine rağmen aralarında ömür boyu sürecek bir dostluk başlar ama kitabın kapağındaki “David Hurn / Billy Jay ile Sohbet Ediyor” ifadesi sizi yanılmasın çünkü bu kitap o dostluğa ait bir sohbet kitabı değil. Kitap, kendileri fotoğraf çektikleri kadar genç fotoğrafçıların da yetişmesinde de büyük emekleri ve katkıları olan iki fotoğrafçının ve fotoğraf eğitimcisinin sohbeti. Bu sebeple kitapta onların maceralarını okumayı beklemeyin…

Kitapta fotoğraf nedir, ne olmalıdır? Fotoğrafçı kimdir? Fotoğrafçı doğulur mu, olunur mu? v.b. fotoğrafa ait temel kavramsal meseleler ele alınıyor ve David Hurn kendi bakış açısı ile bu temel meselelere dair görüşlerini açıklıyor.

Kitapta sohbet eden her iki fotoğrafçının aynı zamanda fotoğrafçılık eğitimi vermiş olmaları aslında sohbetin gidişatını olumlu anlamda etkilemiş çünkü kitap temel fotoğraf eğitimine başlayanlar için hazırlanmış bir kılavuz gibi. Billy Jay, ilk olarak Hurn’un kavramlar hakkındaki fikirlerini öğrenerek işe başlıyor ve daha sonra iş fotoğraf çekiminde konu seçimine geliyor ki bu bölüm bir Magnum fotoğrafçısının çalışma prensiplerini ve konusunu nasıl seçtiği hakkında fikir vermesi bakımından benim özellikle çok hoşuma gitti. Konu seçiminden sonra ortaya bir çalışma çıkarana kadar hakkında yapılacak işler hakkında bilgilerin yer aldığı bölümlerle kitap devam ediyor. Aralarda Hurn ve Jay’in kendi tecrübelerine dayanarak genç fotoğrafçılara tavsiyeleri de yer alıyor.

Hurn, “… fotoğrafçıların durmadan fotoğraf çektiğini de yalnızca bir efsanedir. Zamanımın dörtte üçünü çekimden önce araştırmaya, proje hakkında okumaya ve düşünmeye çekimden sonra da kontakları analiz etmeye ayırdığımı söyleyebilirim.”  diyor. Bence gerçek bir fotoğrafçı olmak isteyen herkesin içselleştirmesi gereken sihirli cümleler bunlar… İtiraf etmeliyim ki ben de bu tür kitapları okumaya başlamadan önce fotoğraf çekmek için konu ile ilgili çok fazla düşünmek, araştırma yapmak ya da okumak gerektiğini düşünmezdim. Gidersin, çekersin, bakarsın olmadıysa yeniden çekersin ama şimdi anlıyorum ki aslında fotoğraf çekmek hiç de öyle benim sandığım gibi sadece fotoğraf çekmek, olmadıysa gidip yeniden çekmek değilmiş.

Şöyle devam ediyor David Hurn, “Fotoğrafçılığın teknik yanına ilişkin her şeyi üç günde öğrenebilirsin fakat doğru yerde, doğru zamanda bulunarak, doğru poz ve netlik ayarlarıyla, kafanda donanıma ya da tekniğe ilişkin herhangi bir düşünce olmaksızın fotoğraf çekmeyi içgüdüsel hale getirmek için sürekli çalışman gerekir.”.

Hurn, etkin iki öğrenme türü olduğuna inanıyor. Ona göre ya işin profesyoneliyle çalışacaksınız ya da kendi kendinize öğreneceksiniz. Eğer gerçekten işin profesyoneli ile çalışma şansınız varsa bu şansı kaçırmayın derim ama eğer yoksa kendi kendinize öğrenirken de işin profesyonellerinin tavsiyelerini okuyun ve onları dinleyin. İşte bu kitap size gerçek bir profesyonelin tavsiyelerini sunuyor.

Arşivimdeki Tozlu Raflardan Çıkardım. İnternette olmadığı içinde sitemize ekledim ki, herkes faydalansın. Fotoğrafçı olmak üzerine pratik bir rehber. (David Hurn Bill Jay ile sohbet ediyor) kitabı ikinci el olarak internette bulabilirsiniz.

Işığınız bol olsun. Sağlıcakla Kalın.