Flaşlarda Guide Number (Rehber Numarası)

Flaşlarda Guide  Number (Rehber Numarası)

Bütün flaşlar aynı değildir. Kimisi daha uzaktaki nesnelerin bile fotoğrafını çekerken gerekli ışığı sağlayabilir, kimi de ancak yakındaki nesneler için kullandığınızda işe yarar.. İşte bu “flaşın ışık yoğunluğu”nu ölçülebilir ve flaşlar arasında karşılaştırılabilir bir standarta oturtmak için “rehber numarası” denen bu numara kullanılır.

Rehber numarası her flaş modeli için deneysel olarak saptanır. Üretildikten sonra flaşla belli uzaklıktaki bir nesnenin fotoğrafı çekilir. Fotoğraf makinasının diyafram değeri kısılarak nesnenin fotoğrafı çekilmeye devam edilir, ta ki “doğru ışık ölçümü” sağlanana kadar. Doğru pozlama değerini sağlayan diyafram değerinin nesnenin flaşa olan uzaklığı ile çarpımı o flaşın “rehber numarası”dır. Genellikle GN harfleri ile gösterilir. Flaş GN numarası ne kadar büyük olursa flaş o kadar uzak mesafeler için kullanılabilir, daha kısa sürede yeniden dolar ve farklı flaş efektlerini daha verimli kullanmayı mümkün kılar.

flas-guide-number  

    GN = f numarası x nesnenin flaşa olan uzaklığı

Fotoğrafçı, flaşı manuel ayarda kullanırken yapacağı iş flaşın rehber numarasını fotoğrafını çekeceği nesnenin uzaklığına bölmektir. Çıkan sonuç kullanılacak diyafram değerini verir. Aynı şekilde flaşın kullanmak istediğiniz diyafram değerinde aydınlatabileceği en uzak mesafeyi hesaplamak için de GN yi diyafram değerine bölmek yeterlidir.

GN numaralari belli bir ASA için verilir.. Fotoğraf makinasındaki ASA ayarı değiştikçe ya da makinaya farklı ASA değerinde bir film takıldığında ışık hassasiyeti değişeceğinden GN numarası da değişecektir. Manuel flaş kullanırken fotoğrafçının buna dikkat etmesi gerekir. ASA değeri bir stop yükseldiği zaman GN numarasını da 1.4 ile çarpmanız gerekir. ASA değeri bir stop azaldığı zaman da (örneğin 200ASA’dan 100ASA’ya) GNyi 0.7 ye bölüp ondan sonra hesaplamalarda kullanmanız gerekir.

flash_guide_calculations

Manuel flaşlar direk olarak kullanıldıklarında gerekli mesafe ya da diyafram yukarıdaki gibi hesaplanır, kolay hesap yapılması için genellikle flaşların üzerinde bir hesaplama tablosu bulunur. Ancak makro fotoğrafçılığında ya da flaş direk olarak kullanılmayacaksa (tavandan yansıtılarak vs) manuel flaşlarda doğru mesafe ve diyaframı hesaplamak oldukca güçtür.