Flaş Difüzör Nedir?

Flaş Difüzör Nedir?

Fotoğrafçı daima sert ışıktan kaçınmıştır. Çünkü sert ışık bazen ayrıntıları tamamen öldürürken, bazende konu üzerinde istenmeyen sert gölgelerin oluşmasına neden olur. Elbetteki bazı durumlarda bu sert ışıktan fotoğrafçı faydalanabilir. Örneğin yaşlı bir amcanın portresini çekerken yaşlı amcanın yüzündeki kırışıklıkları sert ışık daha iyi ortaya çıkarır. Ancak bir reklam için model çekimlerinde bu sert ışık tam tersi istenmeyen kırışıklık vb. detayları ortaya çıkaracağı için bizim işimizi zorlaştıracaktır. O yüzden öğle saatlerinde olsun, spot ışıklar olsun, flaş olsun bu tür sert ışıklı ortamlarda çekim yaparken daha dikkatli olunması gereklidir.

Flaş’da bir sert ışık kaynağı olduğundan her ne kadar ışığın yetersiz olduğu ortamlarda işimizi kolaylaştırsa da çoğunlukla fotoğraflarımız da istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasını neden olur . Özellikle doğrudan konuya,kişiye vuran flaş, kişilerin bembeyaz doğal olmayan bir ten rengine neden olurken, ortaya çıkan sert gölgelerde çektiğimiz fotoğrafı içinden çıkılmaz bir hale sokabilir. Burada fotoğrafçı çok dikkatli olması gerekir.

Peki flaş difüzör nedir? 

Flaş difüzör oluşan bu sert ışığı yumuşatmak amacıyla çekilen konu veya kişiyle flaş arasına konulan ışığı geçirgen plastik veya kağıt malzemeye flaş difüzör denir. Işığın yetersiz olduğu durumlardan kullanılan flaş, yüksek kontrast ve sert gölgelere neden olduğunu söylemiştik. Flaş difüzör flaştan çıkan ışığın yayarak ve kırılarak konuya ulaşmasını sağlar. Böylece keskin ve sert gölgelerden ve yüksek kontrastan kaynaklanan bembeyaz yüzlerden kurtularak daha doğal renk tonları alırız.

Burada şuna dikkat çekmekte fayda var flaşdan çıkan ışık konuya ulaşmadan önce hangi nesneye çarparsa konu üzerinde de aynı renk oluşur. Örneğin mavi bir duvara flaş çarparak konuya ulaşıyorsa konu mavi renk tonlarında fotoğrafa yansır. Yada flaş difüzörümüz beyaz değilde kırmızı ise yine aynı etki oluşacaktır.

Bununla birlikte illaki flaş difüzör almak zorunda değilsiniz bir plastik yada bir kağıt parçasıyla da aynı etkiyi elde edebilirsiniz. Flaş difüzörü evde unuttuysanız da aynı çözüm söz konusu.

Stüdyo çekimlerinde genelde flaş difüzör yerine şemsiye yada softbox kullanılır. Şemsiye yada softbox aynı şekilde ışığı kırarak ışığın  konuya ulaşmasını sağlar. Ancak her durumda şemsiyeyi yada softboxu yanımızda taşıyamayacağımız için flaş difüzör en pratik ve en kolay en önemliside en ucuz çözümü bize sunar. Işığınız bol olsun…