Fizyogram nedir? Nasıl yapılır?

Fizyogram nedir? Nasıl yapılır?

                 Yapılması zor olan fotoğraf çekim tekniklerinden bir olan çekim tekniğidir. Fotoğraf karelerinden en uzak olan bir tekniktir.

                Uzun pozlama ile birlikte tripot kullanılmaktadır. Işığın belirli bir merkezden belli bir hızla geçmesi ile oluşan ışık yolunun fotoğraflanmasıdır.

                Işık kaynağının büyüklüğü kaynağın dönme hızı ortaya çıkan görüntüye etki eder.  Yüksekten asılan ışık kaynağı veya kaynaklarıyla çeşitli etkiler elde edilebilir. En çok kullanılan yöntem ise makinenin karşısına havaya şekil çizilmesi surecinin uzun pozlanmasıyla  kayıt altına almaktır.

                Dikkat edilmesi gereken husus ışık kaynaklarının çok yayvan olmaması, makinenin baktığı yüzeyin ışık almaması yani ortamım karanlık olması şarttır.

birkarefotograf-fizyogram-nedir-3-1024x776 Fizyogram nedir? Nasıl yapılır? 

Çekim için karanlık bir odada makineyi tripotumuza sabitleyip ve boş duvara netleme yapın.  Makineyi veya lensi otomatik fokustan manuel fokusa alın ve netlemenin tam olduğuna dikkat edin. Enstantanenizi 4 veya 5 e diyaframı ise mümkün olan son değerlere alabilirsiniz. Burada önemli olan şudur. İlk denememizi yaptıktan sonra ışık yetersizse diyaframı açabiliriz. Ama unutmayın ki açık diyafram yüksek İSO ışık patlamalarına yol açar.

birkarefotograf-cicek Fizyogram nedir? Nasıl yapılır?                Neden manuel fokus derseniz karanlıkta makinenizin otofokus yapamaz, yapamadığı içinde çekim yapamassınız.   Işıkları da söndürdükten sonra gerek uzaktan kumanda gerek saniye ayarı yaparak deklanşöre basın.

              Bu esnada elinizdeki renkli ışık kaynağıyla çeşitli figürler yapın. Fotoğrafları kontrol ettiğinizde şaşıracaksınız çıkan o güzel fotoğraflara.

                Bunun yanında ışığı hareket ettirmenin dışında sabit ışık kaynağının karşısında tripot takılı makinenin hareket ettirmesiyle de bu çekim yapılabilir. Ancak 180  derece dönen tripod başlığınız olmalıdır. DSLR makinelerin çoğalmasıyla bu tekniği kullananların sayısı oldukça artmıştır.