Elle (Manuel) Netleme nedir ? Nasıl Yapılır ?

Elle (Manuel) Netleme nedir ? Nasıl Yapılır ?

Otomatik netleme yapamadığımız durumlarda, fotoğraf makinemizin netleme ayarlarını kendimiz yapmak zorunda kalırız. Bu ayarları kendimiz yaptığımız, makineye bırakmadığımız için bu işleme elle (manuel ) netleme adı verilir. Özetle Netlemeyi makine değilde biz yapıyorsak buna manuel netleme denir. 

Elle netleme yaparken netlik iki sebepten dolayı kolayca yapılamaz. Bunlardan ilki, hareketli konuyla olan mesafenin iyi ayarlanamaması, diğeri ise konunun hareket hızının yani birim zamanda aldığı yolun doğru olarak tahmin edilememesidir.

manuel-netleme-5

Bu iki sorunun üstesinden gelmek daha çok deneyime bağlı olmasına rağmen netliğin (metrajlamanın) modelin geçeceği bir noktaya göre yapılması, hareketin vizörden takip edilmesi ve model tam o noktadan geçtiğinde deklanşöre basılması en kolay yoldur. Bu şekildeki bir çekimle hareketli konunun dondurulmuş bir görüntüsü elde edilebilir.

manuel-netleme

Bütün mükemmelliğine rağmen otomatik netleme sistemlerinin yetersiz kalabildiği durumlar olacaktır. Orta ve üst sınıf makinelerde bulunan manüel netleme ayarları, bu durumlar için yapılmıştır. Genellikle, tek tuş üzerinden AF/MF değişimi yapılır ve LCD ekran üzerinden netleme, kontrol edilir.

manuel-netleme-3

Manuel netleme, otomatik netlemenin yerine geçmez ancak hareketli cisimlerin çekimlerinde otomatik netlemenin hareketi takip etmede yetersiz kalması, netlik yapılmak istenen noktanın çok açık ve çok koyu olması, ışığın yetersiz olması netleştirilmek istenen nesnenin netlik noktasına denk getirilememesi ve kompozisyon oluşturmada yaşanan benzeri sorunlar sebebiyle manuel netleme yapmak gerekir.

manuel-netleme663

Diyafram ve enstantane ile bağlı olarak kullanıldığında, manuel netleme ile mükemmel ve ilginç neticeler elde edebilirsiniz. Işığınız bol olsun…

2 Yorum

  1. Ali

    Manuel netlemenin nasıl yapılacağı ile ilgili başlık yazmışsnız. Ama içeriği sadece manuel netlemenin hangi durumlarda yapılacağ ve ne kadar işe yarayacağı. Böyle işe yaramayacak başlıklarla insanların zamanını çalmaya kesinlikle hakkınız yok.