Doğru pozlama nasıl yapılır?

Doğru pozlama nasıl yapılır?
Bir fotoğrafı doğru pozlayıp pozlamadığımızı, artık her dijital makinede bulunan ışıkölçerin (pozometre) verdiği EV – (exposure value) ile anlayabiliriz. Makinenin EV göstergesi bize fotoğrafını çekeceğimiz sahnede ölçtüğümüz yerin seçtiğimiz diyafram açıklığı ve enstantaneye göre doğru pozlanıp pozlanmadığını, doğru pozlanmamışsa sensörün ne kadar fazla veya az ışık aldığını gösterir.

dogru-pozlama-nasil-yapilir
Burada ışığın yetersiz olduğunu anlıyoruz.

Böylece biz de diyafram açıklığı ve enstantaneyi doğru değerlere getirebiliriz. EV hesabında ışık şiddetinin iki kat artması bir stopu ifade eder. EV göstergesi, makineye bağlı olarak -/+ 2, 3 veya 5 arasında, 0.3, 1/2 veya 1 stop aralıklarla işaretlenmiştir. Böylece göstergeye bakarak sahnenin olması gerekenden kaç stop fazla ya da az pozlandığını rahatça görebiliriz. Işık ölçerler genellikle orta tona göre ölçüm yaparak kullanılacak diyafram ve enstantane değerlerini öngörürler. konu istediğinizden daha karanlık veya aydınlık çıkabilir.

Diyarfam Enstantane Arasındaki İlişki- Biri artarken diğeri azalır- Biri azalırken diğeri artar.
Diyarfam Enstantane Arasındaki İlişki- Biri artarken diğeri azalır- Biri azalırken diğeri artar.

Bu durumda makinenizin poz düzeltmesi (exposure compensation) özelliğini kullanarak, sensör üzerine ışık ölçerin öngördüğünden daha fazla veya daha az ışık düşmesini sağlayabilirsiniz. Yani bir anlamda makinenin ışık ölçüm sisteminin ayarını konuya bağlı olarak siz yapmış olursunuz. Pek çok dijital fotoğraf makinesinde ışıkölçerler, sahnenin farklı yerlerinden aldıkları ölçümle ortalama bir ışık değeri hesaplama yeteneğine sahiptir. Çoklu noktalardan ortalama ölçüm, firmaların kullandığı teknolojiye göre “evaluative”, “3D Matrix” gibi isimler alabilirler. Bu çoklu ölçüm yöntemi manzara çekimleri ve sahnedeki ışık farklılıklarının çok olmadığı durumlarda idealdir.

Ayrıca çoğu dijital fotoğraf makinesinde merkez yoğunluklu (center weighted) ölçüm vardır ve kadrajın orta kısmında belirli bir kısmından ışık ölçümü almayı sağlarlar. Bu da özellikle portre çekimlerinde ve sahnedeki ışık farklılıklarının belli bir derecede olduğu durumlarda doğru alandan ölçüm yapmayı sağlar.

904469_10202250056785541_1317399113_o

Fotoğraf Makineleri her zaman doğru ölçüm yapacak diye bir kaide yoktur. Özellikle Karlı havalarda bu ölçümleri doğru yapamayabilirler. O zaman iş Fotoğrafçıya düşer.  Dikkat edilmesi gereken fotoğrafta istenilen etkinin oluşup oluşmadığıdır.  Misal bir ters ışık fotoğrafı doğru pozlanmamıştır ancak istenilen etki fotoğrafta yakalanmıştır.

2 Yorum

  1. Gülizar

    Fotoğraf üzerine konularınızı okudukça kendimi daha çok geliştirmek için fırsat olduğunu düşünüyorum. Yeni başlayan birisi olarak.Teşekkürler.