Diyoptri Nedir ? Nerede Bulunur? Nasıl Ayarlanır ?

Diyoptri Nedir ? Nerede Bulunur?  Nasıl Ayarlanır ?

Fotoğrafçılığa gönül verip kıyısından köşesinden fotoğrafçılığa başlayıp fotoğrafçılığı öğrenmeye başlayanların ilk başta yapması gerekenleri genelde yapmayız. Tıpkı gazeteyi son sayfadan okumaya başladığımız gibi fotoğrafçılığı da önce “bilmemkim photography” yazmakla başlarız 🙂 Ne yazık ki genelde bu durum böyledir. Neyse fotoğrafçılığa yeni başlayanların ilk önce yapması gereken kullandıkları tüm ekipmanı , fotoğraf makinesi, lens vb.  kullanım kılavuzlarını okumak, kullanımını öğrenmek ve kavramak olmalıdır. Çünkü fotoğraf makinesine ve ekipmanına hükmetmeyi kavramak fotoğrafçılığın ilk adımı diyebiliriz. Ekipmanını iyi tanıyıp hükmetmek bizi bir adın öne taşıyacak ve fotoğrafçılığı kavramamızı, öğrenmemizi kolaylaştıracaktır.

 Bir araba yarışçısının yarışa başlamadan önce arabasının hangi durumlarda hangi tepkiyi vereceğini, ne  kadar hızlanacağını, fren durumunu bilirse ne kadar başarılı olursa aynı durum fotoğrafçı içinde geçerli olacaktır. Ekipmanını iyi tanıyan fotoğrafçı hangi durumlarda fotoğraf makinesinin nasıl tepki vereceğini, fotoğraf için gerekli ekipmanın yeterli olup olmadığı, lens özelliklerinin istenilen fotoğrafı sağlayıp sağlayamayacağı gibi. Bir çok ekipman özelliğinin bilinmesi bu yolda bizleri  her daim öne çıkartır.

Neyse lafı çok uzatmadan konumuza dönelim. Vizörden baktığımızda gördüğümüz görüntü ne kadar net olursa fotoğraflarımızda o ölçüde net olacaktır. İşte vizörde oluşan net görüntüyü gözümüzden kaynaklanan görme kusurlarından dolayı her zaman net olarak göremeyiz. Görüntü aslında nettir ama gözümüz bu görüntüyü net değil bulanık olarak görür. İşte bu noktada gözümüzün bu görüntüyü net olarak görebilmesi için makinemizin üzerine yerleştirilmiş mekanik bir aksam vardır. Bu aksam bir nevi gözümüze takılan lensler gibidir. Yani gözümüzün vizördeki görüntüyü net görmesini sağlar. İşte bu netliği yapmamızı sağlayan mekanik aksama diyoptri adı veriyoruz. Diyoptri sayesinde gözlük kullanmadan fotoğraf çekimi yapmamız mümkün olur.

Diyoptri ayarı; vizörün kenarında, sağ kısma konuşlandırılmış döndürülebilen küçük bir düğmeyle ayarlanır. Tırtıklı üzerinde + – işareti olan küçük bir düğmedir. Diyoptri ayarı vizör içerisinde yer alan optik elemanların hareket ettiren bu düğmeyle yapılır.

Özellikle gözlük kullanan fotoğrafçılar için büyük bir kolaylık sağlayan diyoptri, gözlükle fotoğraf çekmekte zorlananlar için büyük kolaylık sağlamaktadır. Gözlüğümüz olmadığında vizörde oluşan net görüntüyü bulanık görürüz.  Diyoptri ayarı yaparak bu görüntü net hale gelir. Böylece diyoptri ayarını yapmış olursunuz.

 Kişiden kişiye değişiklik gösteren diyoptri ayarı “çünkü herkesin görme bozukluğu derecesi farklı olabiliyor”  fabrika çıkışında normal görüş açısına göre ayarlanmıştır. Diyoptri ayarını yaparken otomatik netlemeniz açık olmalıdır. Şunu da unutmadan belirtelim ki, gözlüksüz olarak yaptığınız diyoptri ayarı gözlük taktığınızda bozulacaktır. Bu nedenle tekrar diyoptri ayarı yapmanız gerektiğini unutmamalı ve bu ayarı yaptıktan sonra fotoğraf çekmeye başlamalısınız.