Diyafram nedir?

Diyafram nedir?

Kısaca tanımlarsak fotoğraf makinesinde ışığın yoğunluğunun kontrolünü sağlayan, büyültülebilen yada küçültülebilen bir deliktir. Yada şu şekilde de tanımlanabilir ; Fotoğraf makinelerinde, objektif içinden geçen ışığın, yeğinliğini ayarlamak için kullanılan ve çoğunlukla objektif içine yerleştirilmiş olan metal düzenek. Diyafram ışık miktarını ayarlamanın yanı sıra oluşan görüntünün niteliğini de doğrudan etkilemektedir.  Çünkü diyaframı açtığımızda diyaframdan geçen ışık ışınlarının optik algılayıcımıza düşme açıları değişir ve sadece odaklama yaptığımız bölge netken, geriye kalan alanların bulanık olmasına neden olur.

Açık (18) Kapalı (2)

Diyafram değeri nedir?

F değerlerinde lensin sahip oldukları açıklıkların bir birleri ile ilişkisi

Not: Bu değerler 1/3 duraklı diyafram değerleridir. Kalın yazılmış olanlar tam durak olup, 2 tam durak arasında 2 adet de 1/3 duraklık değer yer alır. Her bir değer, kendinden önceki değerin sağladığından 1/3 durak daha az ışık demektir. Mesela f:2, f:2.8′in 2 katı ışık sağlar. Ekranda gösterimi daha kolay olsun diye sadece sayı değeri bulunur ama aslında ‘f/değer’ şeklindedir yani 1.4 için f/1.4 – f/22 aralığındaki diyafram

1.0, 1.1, 1.2, 1.4, 1.6, 1.8, 2.0, 2.2, 2.5, 2.8, 3.2, 3.5,4.0, 4.5, 5.0, 5.6, 6.3, 7.1, 8.0, 9.0, 10, 11, 13, 14,16, 18, 20, 22, 25, 29, 32, 36, 40, 45, 51, 57,64, 72, 81, 91

Diyafram fotoğrafı nasıl etkiler.

f11

Yukarıdaki örnekte olduğu gibi büyük f değeri yani kısık diyafram kullanarak fotoğraftaki net alan miktarını büyük tutabileceğimiz gibi, aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi küçük f değeri yani açık diyafram ile konuyu sahnenin geri kalan kısmından ayırabiliriz.

f3,5

Aşagıdaki similasyona bakacak olursanız diyaframın fotoğrafı nasıl etkilediğini daha kalıcı bir şekilde görmüş olursunuz.

http://www.birkarefotograf.com/kamera-simulator/

2 Yorum