Alan derinliği nedir ? Nasıl kontrol edilir?

Alan derinliği nedir ? Nasıl kontrol edilir?

Alan derinliği; bir fotoğrafta objenin önü, obje ve objenin arkasında kalan, bulanık yani (flu) olmayan net bölge mesafesini ifade eden fotoğrafçılık terimidir.

Bir fotoğrafın vereceği mesajın belirlenmesinde fotoğraf makinesi ile obje arasındaki alanın ne kadar net olması gerektiği yani alan derinliği önem arz etmektedir. Tabi ki bu alanların kontrolü de fotoğrafı çeken kimsededir. Kısaca alan derinliği netleme yaptığımız cisim ile cismin önünde ve arkasındaki alanın fotoğrafa aktarılıp aktarılmaması ile ilişki içindedir.

Amatör fotoğrafçılar fotoğraf makinesinin oto ayarlarıyla veya belirli ayarlarıyla çekim yaptıkları için o değerlerin verdiği sonuçlara da katlanmak durumundadırlar. Doğru açı, doğru kare çekmek kadar doğru alanı da çekmenin önemi büyüktür. Elde ettiğimiz fotoğraflardaki alan derinliği fotoğrafın ana fikrini de ortaya koymaktadır. Eğer bu alan derinliği iyi bilinirse elde edilecek sonuçlarda o derece iyi olacaktır. Bu alan derinliğinin kontrolünde 3 yöntem kullanılmaktadır.

  1. Yöntem diyaframla kontrol. Çünkü diyafram kısıldıkça alan derinliğimiz de artmış  diyafram açıldıkça da azalmış olacaktır.
  2. İkinci yöntemde ise objektif odak uzaklığının ayarlanmasıyla alan derinliği kontrol edilebilir. Uzun odaklı objektiflerle alan derinliği azalırken kısa odaklı objektiflerle alan derinliğimizi artırmamız mümkündür.
  3. Üçüncü yöntemde fotoğrafı çekilen nesneye yaklaşılarak veya uzaklaşılarak alan derinliğini kontrol edebiliriz.

Alan Derinliği’nin  Diyaframla Kontrolü

Diyafram açıklığının objektiften geçtikten sonra fotoğraf makinesi sensörüne etki eden ışık miktarının ayarlamasının yanı sıra alan derinliğimizi de belirlemektedir. Diyafram açıklığı küçüldükçe yani diyaframı kıstığınızda alan derinliği artmaktadır. Kullandığımız f8 f11 f16 f22 gibi rakamlar arttıkça diyafram kısılmakta bununla birlikte alan derinliği artmaktadır.

Netleme yaptığınız nesnenin dışındaki objelerin net olmamasını istiyorsanız diyaframı açarsınız yani f2.8 f4 gibi değerlere getirirsiniz.

Alan Derinliğinin Netlik Mesafesi ile Kontrolü 

İkinci yöntemimiz olan netlif mesafesiyle alan derinliğinin kontrolüne gelecek olursak objenin fotoğraf makinesine olan uzaklığının ayarlanmasıdır.(münkün olan durumlarda) netlik yaptığınız nesne fotoğraf makinesine ne kadar uzaksa alan derinliğiniz o kadar artar tersinde ise alan derinliğiniz azalmış olur.

Alan Derinliğinin Objektifin Odak Uzaklığı  ile Kontrolü

Alan derinliğinin kontrol altına almak için objektif odak uzaklığındanda faydalanabiliriz. Kısa odaklı objektif kullandığımızda (20mm,28mm) alan derinliğimiz artar. Uzun odaklı objektif kullandığımızda (100mm 300mm) alan derinliğimiz azalır.

Işığınız Bol Olsun. Sağlıcakla Kalın.